Osam principa ajurvedske ishrane

Ono što je bilo deo tvog okruženja u nekom trenutku postaje deo tebe.

Priroda rađa plodove koji baš kao i sve na svetu sadrže pet osnovnih elemenata: etar vazduh vatru vodu i zemlju. Unošenjem hrane u sebe unosimo prirodu koja u dodiru sa naših pet elemenata kreira energije. Na fiziološkom planu, nutrijente iz hrane uzimaju ćelije da ishrane tkiva, organe, čitavo telo, dok drugi opet služe da iz tela izbacimo suvišno i nepotrebno. U tom smislu ono si što jedeš postaje jasno.

Hrana ima veliki značaj u Ajurvedi i to sva hrana, ne samo ona na tanjiru. Ovo se vidi i kroz jezik koji poznaje termin AHAR(A) za sve što nas u životu hrani uključujući i vazduh koji dišemo, kontakte i odnose koje gradimo, povezanost sa prirodom i njenim plodovima.

Hrana tako može da bude lek a njena najveća vrednost jeste da podrži ravnotežu, spreči nastajanje različitih stanja, bolesti i obezbedi dug vitalan život. I pre nego pređemo na principe želim da vam kažem da su se hranom na ovaj način bavile sve stare civilizacije uključujući i Hipokrata koji je pisao o hrani na ovaj način.

Osam glavnih principa Ajurvedske ishrane.

 1. Priroda hrane – prakriti

Umesto kroz ugljene hidrate, masnoće, proteine, mikro i makro nutrijente Ajurveda klasifikuje hranu u odnosu na njena prirodna svojstva, energiju koju namirnice nose, kroz kombinacije pet elemenata, ponajviše koliko je lako ili teško svarljiva, tj. kroz dejstvo koje ima.

Najpoznatija takva podela je ona o 6 ukusa Ajurvede koja opisuje dejstvo 5 elemenata kroz namirnice i ishranu. Tu su još podele na teške i lake, gradivne i ekstrahujuće, hladne i tople, opet ne nužno u smislu kako mi registrujemo ove kvalitete već kako ih naše ćelije procesuju.

2. Priprema hrane – karana

Način na koji se hrana priprema utiče na njena svojstva i to je jedan od razloga zašto je ajurvedska kuhinja visoko ritualizovana i gotovo sveto mesto.

Prirodne ukuse hrane, pet elemenata i njihova svojstva može da dopuni, unapredi ili umanji, ošteti svaki kontakt sa elementima u kuhinji: vatrom, vodom, načinom na koji se hrana čisti, seče, čuva, kako joj se pristupa i ko joj pristupa.

Toplu skuvanu hranu varimo bolje od sirove i hladne, i ovo važi za sve konstitucije bez obzira što neke mogu dobro da podnose sirovo.

3. Dobro kombinovanje hrane – samyoga

Ovde pričamo o idealno balansiranom tanjiru, na ajurvedski način.

Na prvom mestu ovo znači obrok koji sadrži svih 6 ajurvedskih ukusa čiji odnos na tanjiru zavisi od lične konstitucije.

Zatim kombinacija hrane koja izgrađuje ishranjuje ćelije i one koja ekstrahuje, čisti, tonira – idealan odnos ovde je oko 60:40.

Dobro kombinovanje znači i izbegavanje nepoželjnih uklapanja poput: ledeno i vrelo, sirovo i kuvano kao i antagonističkih supstanci. Najpoznatiji antagonistički par jesu ghee i med u odnosu 50:50 koji treba izbegavati, jer redovna konzumacija ovakve hrane dovodi do zapaljenskih procesa u telu.

4. Odgovarajuća količina hrane – rashi

Količina hrane koju unosimo zavisi od godina, pola, načina života i nivoa fizičke aktivnosti, od faktora kao što su trudnoća, dojenje, bolest. Kako god, neophodno je da unosimo dovoljno hrane kojom održavamo ravnotežu.

Šta je dovoljno zavisi i od lične energetske konstitucije. Za kapha došu to mogu biti dva obroka u razmaku od po 4-6 sati dok za vata došu i 3-4 obroka na svaka 4 sata. Ono što je važno jeste da nema sledećeg dok ne svarimo prethodni obrok.

Kako da znamo da smo jeli dovoljno

 • ne osećamo pritisak u stomaku/želucu ili u grudima
 • možemo da se krećemo sa lakoćom nakon jela
 • ne osećamo pospanost dalju glad ili žeđ
 • osećamo zadovoljstvo svim čulima
 • varenje je dobro i uredno

5. Poreklo hrane – desha

Jednostavno, hrana sa tla na kojem smo porasli je daleko hranljivija od one koja nam je strana. Preporuka je da primarno unosimo namirnice koje naše ćelije dobro prepoznaju a telo lakše vari.

6. Vreme i period hrane – kala

Sezonske namirnice imaju više nutrijenata ili prane. Ne znam koliko znate, ali nema svaka pomorandža istu količinu vitamina C na primer. Količina određenih nutrijenata može da varira u zavisnosti od sezone, mesta i načina na koji se hrana uzgaja.

Ali nije samo do kvaliteta namirnice. Naše telo takođe prati ritmove prirode pa je od sezone do sezone receptivnije za određene namirnice i nutrijente.

Vreme ili period odnosi se i na generalno vreme uzimanja hrane. Tu je Ajurveda veoma precizna:

 • jedemo samo kada je prethodni obrok svaren kako ne bismo nakupljali ama ili toksine u telu
 • jedemo samo onda kada osećamo glad i ovo je još jedan od načina da negujemo svoju agni
 • jedemo samo tokom dana, tj. od izlaska do zalaska sunca kada je agni, sposobnost varenja snažna
 • jedemo uvek u isto vreme svakoga dana, što može da bude različito za različite konstitucije

7. Pravila uzimanja hrane – upayoga samstha

Ovo bi bez problema mogao da bude i poseban tekst jer je serviranje i sve u vezi pre, za vreme i posle jela čitav ritual u Ajurvedi. Zato ovde izdvajam ono što je najvažnije:

 • Dok jedemo samo jedemo i ništa više. Ovo podrazumeva usredsređenost na obrok svim čulima i bez ometanja.
 • Hrana ali i okruženje u kojem smo mora da zadovoljava i hrani sva čula.
 • Stanje u kojem sedamo za sto je mnogo važno. Ne jedemo kada smo ljuti, tužni, razdražljivi, uopšte preterano emotivni i dok ne postignemo unutrašnji mir ili stanje satve u kojem možemo da primimo i svarimo hranu na pravi način.
 • Tokom jela pijemo mlaku ili toplu vodu u malim gutljajima što pomaže varenje.
 • Nakon jela obavezno je čišćenje usne šupljine i zuba da otklonimo nakupljenu kapha došu, kao i umivanje očiju hladnom vodom i umirimo pitta došu kada je agni i proces varenja na vrhuncu.
 • Nakon jela preporučljiva je kratka meditacija a zatim bar 100 koraka i odmor na levom boku kako bi pomogli varenje.

8. Osoba koja jede – upayokta

Ono što je za nekoga lek za drugog može biti otrov, kaže Ajurveda ili svi smo različiti. Tako je na prvom mestu potrebno da sva pravila i preporuke uskladimo sa svojom konstitucijom, prirodom ili svojom prakriti.

Treba da znate i da su tipovi doša i njihove kombinacije napravljeni samo kao opšta kategorizacija. Priroda ili prakriti ima onoliko koliko ima ljudi na planeti.

Na blogu vas čeka još tekstova o ajurvedskoj ishrani:

Put do zdravlja kroz šest ukusa Ajurvede

Kapha uspavanka i mala priča iz kuhinje

Ajurveda i joga u modernoj kuhinji

Hrana koja hladi, rashlađujuće ne hladno

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *