Ajurveda i joga u modernoj kuhinji

Za ajurvedu i jogu kuvanje je sveta aktivnost a kuhinja mesto kojem se pristupa sa posebnom pažnjom. Obe discipline u hrani prepoznaju jedan od izvora Prane, univerzalne energije koja pokreće i održava život. Tako je počev od uzgoja, odabira namirnica, njihovog kvaliteta do načina pripreme i jela, ishrana neodvojiv deo ajurvedske i jogičke filozofije i pristupa životu.

Stoga sam rešila da izdvojim nekoliko ključnih principa kako da lako prilagodimo svoje moderne kuhinje i uopšte, kako da svoj pristup kuvanju učinimo ajurvedskim.

Hrana je i misterija i čudo prirode

Ajurveda kaže da deo svega što unesemo u sebe postaje sastavni deo nas samih, odatle ona ajurvedska ono si što jedeš. Samim procesom varenja hranljive materije iz okoline učestvuju u izgradnji naših tkiva i time nas čine. Hrana utiče na svest i mentalno stanje.

Za jogu, hrana je važan element koji podržava cirkulaciju prane, bistrinu uma, tela i čula da iznesu joga praksu. Način na koji jedemo i pristup koji negujemo ishrani je svojevrsna vežba osnovnih postulata na kojima joga počiva: ne nanositi patnju nikome pa ni svom telu prejedanjem na primer, ne uzimati više nego što ti je potrebno i ne uzimati ono što drugom pripada.

Sve ovo je praksa joge i ajurvede isto koliko i položaji, pranajama, meditacija ili upotreba začina.

Dobar ajurvedski lekar mora da bude i dobar kuvar

Tradicionalno u Indiji kuvari su se birali iz redova sveštenstva, na kuhinju se gledalo kao na hram a na kuvanje kao na sveti čin u koji se slivaju ne samo ukusi već i energija, emocije, namere onoga ko hranu priprema. Ajurveda kaže da dobar ajurvedski lekar mora da bude i odličan šef kako bi uopšte mogao od hrane da napravi lek. Dr. Svoboda piše kako dobar ajurvedski lekar mora da ima jednako istančano čulo za spravljanje lekova, baš kao što dobar kuvar oseća začine i alhemiju različitih ukusa.

Prave namirnice su samo pola posla. Druga polovina je ono što se ne može rukom opipati.

Već iz ovih redova slutite da je jedna od najvažnijih stvari prilikom kuvanja energija kojom odiše sam prostor i osoba koja hranu priprema. Ne treba nam ni ajurveda ni daleka Indija da razumemo ono dobro poznato iskustvo, kako to da pratimo recept od reči do reči pa ipak jelu nešto fali, nije isto, nema taj neki ukus kojeg se sećamo. Da, možda namirnice nisu bile identične, ili je šporet grejao drugačije, ali veoma često je slučaj baš u onom nevidljivom, energiji koja se slije u hranu tokom njene pripreme.

Kako dakle da iz namirnica koje su nam dostupne i u našim kuhinjama iz hrane izvučemo najviše, što osim samog ukusa znači i najviše Prane?

5 principa ajurvedskog kuvanja koje možete odmah da probate

1. Čista, raskrčena kuhinja. Uvek i u svakom trenutku.

Uvek čista sudopera, kuhinja oslobođena svega suvišnog, onih aparata koje godinama ne koristimo, pocepanih krpa, napuklih čaša… sve ono što niste uzeli u ruke tokom prethodnih šest meseci, izbacite iz kuhinje, poklonite, odložite ili bacite, i ne dozvoljavajte da se nakupi bilo kakav višak ili nered. Provetravajte kuhinju i osvežite je mirisnim biljem, citrusima, začinima. Raskrčite prostor da lako možete da prolazite, dohvatite ili koristite neophodno.

Nered u kuhinji može da signalizira disbalans Vata doše, dok naša vezanost za gomilu starog posuđa ili pomagala koja ne koristimo može da bude disbalans Kapha doše.

2. Ko sme da uđe u vašu kuhinju

Kuhinja je hram u koji se unosi jasna pozitivna namera vezana za namirnice, hranu, sam proces kuvanja. U ajurvedske kuhinje ne može da uđe svako. Zapravo, mogu da uđu samo određene osobe posvećene pripremi hrane i njihova energija mora da bude usklađena sa činom kuvanja. Naše moderne prolazne otvorene kuhinje nisu uvek idealne za ovo pravilo, stoga ono što možete da uradite jeste da pre nego krenete sa kuvanjem odvojite par trenutaka da usmerite svoj um ka pripremi hrane, odvojite samo svoj prostor u okviru radnog dela ili šporeta gde u potpunosti možete da se posvetite samo kuvanju.

3. Priprema uma jednako je važna kao i priprema namirnica

Pre nego počnete sa kuvanjem uskladite svoju energiju. Povucite se u tišini par trenutaka, zahvalite na svakoj namirnici, osvestite koliko je rada, ljubavi, resursa utrošeno da bi baš ta šargarepa, luk, pasulj… stigli u vašu kuhinju. Osetite rukom svaku namirnicu, na ovaj način možete da probate da osetite i nivo prane svake od njih a svakako primetite kakva im je priprem potrebna. Osnažite jasnu nameru, za koga kuvate ovo jelo, zašto vam je to važno, šta će vaš rad, ljubav i resursi dalje doneti nekome ili vama lično zato što ste spustili toplu sveže skuvanu hranu na sto.

4. Kuvajte u tišini

Moguće da nama na ovoj strani sveta ovo najteže pada. Kuvamo dok ujedno vodimo razgovore na razne teme, često uz još poneku aktivnost. Kuvanje u ajurvedi je sveti čin te mu tako i pristupite. Slijte svu svoju pažnju u seckanje, mešanje, spajanje, mirise, boje. Budite prisutni, kuvajte svesno i sa namerom, ovo čini ogromnu razliku u krajnjem rezultatu. Ali ne verujte meni na reč, probajte prvom prilikom.

5. Unesite prirodu u svoju kuhinju

Najjednostavnije kroz prirodne elemente u kuhinji: drvene daske, kameni avan, keramičke posude, liveno posuđe. Smanjite ili se potpuno rešite plasitike, i osvestite svih pet elemenata u kuhinji: slobodan prostor (etar), elemente vazduh, vodu, vatru, zemlju. I balans ovih elemenata se ogleda kako spolja u kuhinji, tako i u našoj unutrašnjosti kroz prostor koji osećamo, misli i uravnoteženu energiju. O elementima ajurvede pročitajte u tekstu ovde na blogu Čudesni ples pet elemenata ajurvede.

Probajte neki ili svih pet ovih jednostavnih principa u svojoj kuhinji i primetite razliku. Naravno, javite se sa utiscima.

Hvala vam mnogo što ste svratili.

Do sledećeg čitanja, s ljubavlju

Jelena

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *