Vazduh, voda, vatra, zemlja, svi elementi od kojih je sačinjena priroda, put od prašine do plodne zemlje, od semenke do ploda

okeani, kišne šume, životinje, uključujući i one ljudskog oblika

sve nastaje i opstaje zahvaljujući kiseoniku

elementu koji čini gotovo dve trećine mase ljudskog tela i 50% mase zemljine površine

Ćelije u našim telima hrane se kiseonikom. Zvezde u kosmosu u svojim jezgrima proizvode kiseonik.

Kiseonik je nit koja nas povezuje i čini naš univerzum baš takvim kakav jeste.

Univerzum koji želi da dišemo.

Sve što mi treba da učinimo jeste da se prepustimo svojoj sopstvenoj prirodi.

Oxygen movement neguje pokret kroz terapeutske vidove joga prakse, povezujući tradicionalnu joga disciplinu sa savremenom anatomijom i naukom. Joga disanja, hormonalna, terapeutska, restorativna joga, kao i funkcionalni pokret i embodiment prakse koje počivaju na tradicionalnim disciplinama su stilovi koje negujemo.

Rad sa dahom je centralni deo joge. Prana, vitalna energija koja znači sam život je u vazduhu i čitavom univerzumu.Uzimamo je i njome upravljamo najpre udahom i izdahom, a zatim i hranom, pićem, dodirom, mislima, vibracijama.

Prana pokreće, leči, obnavlja, transformiše, širi i otvara nove spoznaje. Njen drevni ritam nosimo u sebi celog svog života i ova naša životna energija čista je i jaka onoliko koliko je prostor unutar i van nas negovan, prohodan, prirodan.

Praksa joge obnavlja naš unutrašnji prostor. Vraća nas svojoj pravoj prirodi koja razume koliko smo svi povezani i koliko je važno da živimo u skladu sa sobom i svojom okolinom.

Ovo unutrašnje „čišćenje“ ili buđenje prati svest o tome kako živimo, šta unosimo u sebe, čime se okružujemo, spoznaju da sve ono što činimo prirodi i svim živim bićima na kraju završi u našem organizmu, mislima, vazduhu, vodi.

Prani od koje zavisi sam život.

Zato je promena koja dolazi sa ovakvog mesta probuđene svesti o sebi i svojoj pravoj prirodi jedina održiva.

Kao što jogu ne čini položaj lotosa, tako ni zdravu ishranu ne čini instagramičan vegan burger, niti ekologiju brendirani ceger sa zelenom parolom.

Stvarna promena je mnogo dublja i u isto vreme daleko jednostavnija: pokret, dah, introspekcija, balansiran nervni sistem i sposobnost da budemo prisutni, sada i ovde, sve ovo  nas vraća našem pravom prirodnom biću koje u sebe unosi i iz sebe delima širi sve ono od čega život buja. I to sa radošću.

Od načina na koji mislimo do načina na koji se hranimo, kako se brinemo za sve stanovnike planete, životinje, biljke. Koliko smo u stanju da delimo, čuvamo i negujemo zemlju, vodu, vazduh, ne samo za buduće generacije ljudi, već i svih životinja, biljaka, planete, celog kruga života.

Korpa
Scroll to Top