Čudesni ples pet elemenata ajurvede

Vatra koju čuva Voda.

Voda koju čuva Zemlja.

Vazduh kojeg čuva Etar.

Pet elemenata ajurvede je pet univerzalnih elemenata prirode

Priča kaže da su ajurvedska znanja došla onima koji su “znali da gledaju” ili mudrim rišijima koji su znali da unutar svakog bića leži čitav univerzum jednak onome koji nas okružuje. Ajurveda na ljudsko telo gleda kao na manifestaciju kosmičkih energija, istih onih zakona prirode koji važe u čitavom kosmosu i koji se ispoljavaju kroz pet elemenata. Etar. Vazduh. Vodu. Zemlju. Vatru.

Sve ono što te čini, nekada je bilo deo tvog okruženja.

ETAR ili prostor

Sve je počelo i sve se završava sa prostorom. Poljem. Ovo je jedini od elemenata koji se ne može dodirnuti, omirisati, čuti, probati ili sagledati. Etar možemo samo da zamišljamo. Kao razdaljinu, udaljenost od do, beskonačno, bestežinsko, čisto prostranstvo.

Unutar našeg tela postoje različite šupljine: grudna, abdominalna. Usta, nozdrve, sinusni kanali, kapilari, vene. GI trakt, respiratorni trakt.

VAZDUH

Prva materija. Prostor u pokretu. Postojanje bez oblika. Pokretljivo, prolazno, brzo, slobodno, nepredvidivo. Ono koje duva, hladi, suši i širi se u svim pravcima. Epitom kretanja naspram pukog postojanja Etra vazduh ne priznaje granice ni ograničenja. Ako preuzme dominaciju element vazduha može da razori svaku strukturu koja ga ograničava.

Element vazduha u telu nije isti onaj vazduh koji imamo u atmosferi. U nama vazduh se ispoljava kroz pokrete velikih mišića, pulsiranje srca, širenje i kontrakciju pluća, motilnost svih unutrašnjih organa sve do same ćelije.

VATRA

Vatra je prvi oblik bez supstance. Element koji ima snagu transformacije. Onaj koji pretvara čvrstu materiju u tečnu ili gasovitu. Proizvod ovakvih preobražaja je vrelina. I svetlo. Vatra je intenzivna, britka i lagana, pa se poput vazduha lako kreće.

U telu vatra je metabolizam. Ona je ključna za varenje i transformaciju da je AGNI ili oganj jedna od vitalnih funkcija koje treba čuvati u ravnoteži. Vatra se manifestuje kao intelekt, neokorteks sa svim svojim neuronima i putanjama koje varniče i koje nas čine ovakvima kakvi jesmo. Vatra je zaslužna i za vid, za propuštanje i igru svetlosti.

VODA

Voda je supstanca bez stabilnosti. Ipak, voda može da zauzda vatru. Tako su sve “vatre” u telu pohranjene u “vodi” poput stomačne kiseline, vatre u tečnom stanju koja transformiše sve što pojedemo i popijemo.

Koliko smo ono beše procenata voda? 70? 80? Krv, limfa, kiseline, pljuvačka, sluz, sve tečnosti koje nosimo toliko su vitalne da se zovu voda života.

ZEMLJA

Zemlja je stabilna supstanca. Ona je teška, ograničavajuća, fiksna poput dubokog korenja nekog ogromnog drveta. Ili velikog zida. Spora i snažna. Pouzdana.

Na kraju, element zemlje sve drži na okupu i svemu daje jasnu, stalnu, razuveravajuću formu. Kosti, hrskavica, mišići, sve ono što je u telu solidno, čvrsto je element zemlje.

Pet elemenata upravlja sa pet naših osnovnih čula

Etar – sluh, uho, govor i organi govora

Vazduh – dodir, koža, prsti, šaka

Vatra – ukus, jezik, začeće i rađanje, genitalije

Zemlja – miris, nos, lučenje, anus

Doša znači “ono što može da ispadne iz ravnoteže”

U ajurvedi postoje tri doše, svaku čini kombinacija dva elementa. Doša je u isto vreme sila. Energija. Dok su elementi pojave, oblici, supstance – doše su sila kojom elementi deluju. Odnosno njihove kombinacije.

Pita doša – Vatra koju čuva Voda.

Kapha doša – Voda koju čuva Zemlja.

Vata doša – Vazduh kojeg čuva Etar.

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *