Kapha uspavanka i mala priča iz kuhinje

Reč za ukus i reč za emociju kaže se isto. Rasa.

Osim što ukusi mogu da probude i razviju emocije, isto tako se i emocije mogu preneti kroz jelo. Ajurveda uči da se hrani prilazi sa posebnom zahvalnošću, posvećenošću, ljubavi i to još od kuhinje. Jer hrana je lek. Kao i sve što unosimo u sebe.

Veoma je zanimljiv tradicionalni ajurvedski pristup samom kuvanju i kuhinji koji možda danas ne možemo da praktikujemo u celosti ili uvek. Ipak, možemo ponekad da se setimo nekih od ovih principa, i ponekad možda unesemo delić onoga što nas raduje i u svoje savremene kuhinje.

Kuvalo se za velike zajednice. Zamisli kuhinju kamenog poda, pucketanje vatre i mirise začina. Samo neophodno posuđe i sveže namirnice.

U takvim kuhinjama u svakom trenutku bilo je po nekoliko kuvara, pa se posebno vodilo računa da svi koji ulaze u kuhinju budu u emotivnom i mentalnom miru. Odmorni, osveženi i dobro raspoloženi.

Pripremi obroka prethodi kratka meditacija da osvesti nameru i zahvalnost za namirnice, za priliku da budemo tu i da ih pretočimo u ukuse i za ljude za koje kuvamo. Dalje se kuva u tišini kako se ova energija ne bi rasipala već slivala u jelo.

U kuhinje nije mogao da uđe svako. Ove prostorije bile su rezervisane samo za ljude posvećene kuvanju pa se i sama kuhinja držala potpuno odvojeno od ostalih prostorija, ili je makar imala vrata, kako bi i prostor i namirnice zadržali svoju čistu energiju.

Kapha uspavanka

Kapha upravlja snom i spavanjem. Važna je za osećaj pospanosti, opuštanje, stabilnost sna, duboke faze spavanja. Mir neophodan da utonemo u san. Zlatno mleko je stari recept koji pomaže opuštanje i kvalitet sna.
Za jednu šolju pomešamo 1/3 kašičice kurkume i na vrh kašičice crnog bibera sa kašičicom meda u gustu pastu. Sve prelijemo vrućim pirinčanim mlekom, promešamo i pijemo oko 1h pre spavanja.
U ovaj recept možemo da ubacimo i druge začine ako napitak uzimamo ujutru ili preko dana, budite oprezni sa đumbirom na primer jer može da deluje prestimulativno uveče.

San i spavanje je jedna od tema kojom ćemo se baviti ove zime, i jedna od najbitnijih stvari za dobar san je uravnotežen, robustan i fleksibilan nervni sistem. Podsećam vas da je na blogu prvi tekst na tu temu o vezi između telesnih funkcija i nervnog sistema.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *