Put do zdravlja kroz šest ukusa ajurvedske kuhinje

Kada sam posle par godina na intuitivnoj ishrani počela da učim o ajurvedskoj kuhinji zapanjila sam se da je moj jelovnik gotovo 100% odgovarao ajurvedskim preporukama za moju došu ili energetski tip. Posebno mi je bila zanimljiva teorija o šest ukusa i potpuno drugačiji odnos prema hrani za razliku od ovog našeg dela sveta.

Ono si što jedeš

Ajurveda na ukuse gleda mnogo šire od gurmanskog uživanja. Ukusi, ili rasa, boje čitavo naše biće, postojanje, vitalnost, energiju. Hrana ima moćno terapeutsko i energetsko dejstvo. Može da umiri, ohladi, sažme, izoštri, probudi, smekša… Svaka namirnica koju jedemo ima svoja energetska svojstva koja deluju u kombinaciji sa našom energijom, i tako deluje na telo, um i duh. Energija jedne namirnice zavisi od toga kako je i gde uzgajana, pripremana, koliko je sveža, da li je sveža, skuvana, osušena ili ukiseljena. Zato ajurveda i kaže, ono si što jedeš.

Ajurveda prepoznaje šest ukusa od kojih svaki nosi dominantno energiju kombinacije elemenata:

SLATKO zemlja i voda
KISELO zemlja i vatra
SLANO voda i vatra
LJUTO vatra i vazduh
GORKO vazduh i etar
TRPKO vazduh i zemlja

Od toga su slatko, kiselo i slano osnovni, gradivni ukusi. Ostala tri, ljuto, gorko i trpko, su oni koji balansiraju ili šire uticaj jela.

Osnovni princip ajurvedskog kuvanja kaže da svaki naš obrok treba da se sastoji od svih šest ukusa kako bismo u potpunosti nahranili celo svoje biće, telo, um, duh, emocije. Održali vitalnost i zdravlje. Nakon takvog obroka se osećamo zadovoljno, poletno, sito, a između obroka nemamo nagle napade gladi ili želje za nekom posebnom hranom.

SLATKO hladno teško masno

Slatko je jedan od osnovnih, gradivnih ukusa koje smo tokom evolucije naučili da prepoznajemo ne samo kao kvalitetan izvor energije, već i neophodnih hranljivih sastojaka. Sladak ukus je toliko postao značajan i univerzalan, nema osobe koja ne voli slatko, da je slatko najproučavaniji, i verovatno najkontroverzniji ukus ikada.

Za dobar deo nas i sama pomisao na slatko danas može da izazove osećaj krivice zbog uživanja u ovom tajnom zadovoljstvu ili asocira na nezdravo, veštačko, preterano jer slatko povezujemo sa prerađenim šećerima i veštačkim zaslađivačima. Međutim, ova priča je ona o prirodno slatkom ukusu koji dolazi iz žitarica, šargarepe, cvekle, kokosa, meda, kukuruza, slatkog krompira, bundeve, lubenice, šljiva, slatkih začina, urmi, biljaka koje kada jednom očistimo čula od veštačkih aroma i zaslađivača postaju neodoljivo i sasvim dovoljno slatke.

Sladak ukus hladi i ima kvalitete teško, hladno, masno, meko, teže za varenje, uzemljujuće, gradivno, negujuće.

U balansu, budi pozitivne emocije: ljubav, empatiju, zadovoljstvo, ushićenost, zanos. Ako preteramo, prelazi u prisvajanje, sebičluk, pohlepu.

Na fizičko telo deluje osnažujuće. Puni energijom, hrani, revitalizuje, umiruje i bistri um. Pozitivno utiče na kožu, kosu i ten – a koliko smo puta upravo suprotno čuli za slatko, samo sa jednom razlikom, da su “slatke” namirnice koje štete zapravo pune veštačkih aditiva, visoko koncentrisanih sirupa i masti.

U ajurvedi slatko čak utiče na dugovečnost, oporavak, popravlja imunitet, pospešuje zaceljenje rana, i u pravoj meri, pojačava agni ili unutrašnji oganj, presudan za zdravlje. Previše slatkog može da uguši ovu vatru i donese letargiju, tromost, pospanost i onu, dobro poznatu, zavisnost od slatkog ukusa.

Neki od manje očiglednih izvora slatkog ukusa:

šljiva, kuvana šargarepa, krastavac, masline, leblebija, crveno sočivo, tofu, mungo pasulj, pirinač beli, kukuruz, pšenica, badem, golica, indijski orah, lovor, kim, kardamon, bosiljak, korijander, komorač, nana, oraščić, šafran, vanila

KISELO vruće lagano masno

Kiseli ukusi imaju zagrevajući efekat i kvalitete lagano, masno, tečno i vruće.

U balansu, bude emocije zahvalnosti, razumevanja, rasuđivanja, procenjivanja. Kiselo budi um i fokus. Podiže energiju, osvežava i neguje.

Previše kiselog i javlja se nemir, preterana kritika, ljubomora, nervoza, negativnost, razdražljivost.

Kiselo budi apetit, pomaže varenje, funkciju jetre i dobar metabolizam.

Previše kiselog može da deluje isušujuće, skupljajuće, alergenski, uznemiri probavu, izazove svrab, žeđ, osetljivost zuba, ušiju, očiju.

Neki od manje očiglednih izvora kiselog ukusa:

suvo grožđe, hlebovi i peciva od dizanog testa, alkohol, beli luk, paradajz, sirevi

SLANO toplo teško masno

Slano ima blaže zagrevajući efekat i kvalitet teško, masno i toplo.

Emocije koje slani ukusi kada su u balansu bude su dobro raspoloženje, radoznalost, zainteresovanost, hrabrost, samopouzdanje. Kada je slanog previše javljaju se pohlepa, nervoza, razdražljivost, preterana vezanost.

Slani ukusi pomažu varenje, ishranu tela na ćelijskom nivou, eliminaciju, kao i građenje mišića i hidrirataciju tkiva. Utiču na pokretljivost tela i uma i balansiraju nervni sistem.

Previše soli kao što već znamo dovodi do zadržavanja vode u organizmu, ali može da utiče i na stanje kože, iritabilnost i dovede u disbalans sve energetske tipove.

Svi znamo da je so slana, ali slanom ukusu doprinose i ove namirnice:

celer, morske trave, sve vrste soja soseva

LJUTO vrelo suvo lagano

I ljuto nam je poznato i pretpostavljate, vruće koje greje najviše od svih vrućih ukusa. Kvalitet ljutog je suvo, lagano, vrelo, prodiruće, aromatično.

Ljuto podstiče optimizam, vitalnost, živahnost, budi, pokreće, oštri fokus, izvlači radoznalost, istraživanje, osvajanje. Preterano, ljuto izaziva bes, ljutnju, agresiju, takmičenje, poređenje, zavist.

Fizičko telo: slano zagreva čitavo telo, pročišćava posebno čula, ali i sinuse, usta, raspiruje digestivnu vatru, agni i poboljšava varenje, apsorpciju i eliminaciju. Ljuto može da zagreje, izvuče suvišnu vodu i mukus iz tela i pokrene uspavane energije. Ubrzava cirkulaciju, izbacivanje toksina, pročišćava krv i mišiće.

Energetski: ljuto stimuliše, deluje kao tonik koji osvežava, čisti, otvara unutrašnje kanale.

Previše ljutog može da vodi u razdražljivost, disbalans nervnog sistema, insomniju, anskioznost, uopšte, previše aktivnosti unutar tela, koja može da vodi hroničnom umoru.

Manje očigledne ljute namirnice su:

keleraba, rotkvice i rotkve, sirovi spanać, heljda, spelta, semenke senfa, đumbir, paprika začin, biber, korijander, komorač

GORKO hladno suvo lagano

Kada pomislimo gorko, pomislimo kako bismo najradije zaobišli taj ukus, međutim dešava se češće nego mislimo da zavolimo namirnicu gorkog kvaliteta, na primer, kafu.

Gorko najviše hladi od svih hladnih ukusa, a kvalitetom je lagano, suvo, hladno.

Na mentalnom, emotivnom planu budi samosvest, jasnoću, mogućnost da sagledamo istinu i napravimo zdrav otklon od svega što nije suština. U disbalansu može da dovede do samoizolacije, usamljenosti, odbacivanja, dosade i cinizma.

Gorko pomaže rad jetre, deluje kao dubinski čistač digestivnog trakta ali i čitavog tela, pomaže izbacivanje toksina i viška masti. Svojim toplim i suvim svojsvtvom pomaže digestivni oganj, zdrav apetit, čisti creva i krv, deluje pozitivno na tonus kože i mišića.

Preterano gorko može da izazove lošu cirkulaciju, isuši tkiva, kožu posebno, smanji proizvodnju pljuvačke i gasi digestivni oganj. Takođe, može da utiče na poteškoće sa koncentracijom i orjentacijom u prostoru.

Neke od gorkih namirnica su:

kafa, kelj, blitva, maslačak, čičoka, patlidžan, crna čokolada, susam i susamovo ulje, kurkuma, mirođija, kumin, šafran.

TRPKO hladno suvo teško

I stižemo do ukusa za koji se svi pitamo šta je, jer ga nekako s pravom izbegavamo ovaj ukus poznat po tome da skuplja usta, suši i ostavlja trnce nakon zalogaja. Opet ajurveda u trpko svrstava sve namirnice koje imaju ovo svojstvo, supstancu tanin, što ne znači da su proizvodi koji sadrže tanin uvek neukusni. Naprotiv.

Trpko hladi, ali ima kvalitet teškog, hladnog i suvog.

U balansu daje stabilnost, sabranost, racionalnost, uzemljenost. Neumereno trpko dovodi do strahova, anksioznosti, prezira, tuge, rigidnosti.

Trpko pomaže da izbacimo toksine, čisti od mukusa, poboljšava apsorpciju i izbacivanje suvišnih masnoća i tečnosti. Tonira i jača telo iznutra.

U disbalansu može da izazove grčeve u mišićima, upale u zglobovima, stagnaciju limfe i crikulacije, anksioznost, gubitak apetita, ekstremnu žeđ, gubitak libida, i ovo su samo neke od mogućih posledica neumerenosti u trpkom ukusu.

Namirnice trpkog ukusa su:

nar, brusnica, jabuka, kupus, avokado, brokoli, prokelj, sirova šargarepa, alfalfa klice, boranija, zelena salata, grašak, karfiol, krompri, većina sirovog povrća. Raž i najveći broj pasulja su trpkog ukusa. Bosiljak, kim, korijander, origano, peršun, mak, ruzmarin, vanila, kurkuma, lovorov list, komorač, šafran. I kokice.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *