Svako buđenje je novi početak

Kako uvodim ajurvedu u svoj savremeni život

Prvo sam krenula sa Kako sam uvela… ali istina je da uvodim ajurvedu u svoju svakodnevicu pa vam tako i pišem. Pri tom mislim i da je njena primena bliža procesu nego nekoj određenoj formuli, ajurvedu više čine koncepti i individualni pristup nego striktna pravila i to je ono što me je posebno privuklo.

Ajurvedska medicina je moguće najstariji sistem lečenja za koji znamo. U isto vreme, ajurveda se na prvom mestu bavi zdravljem i kulturom življenja, lečenje u ajurvedi dolazi nakon ovoga. Razvijala se u Indiji pre oko 3000 do 5000 godina kada su svet, čovek i život bili potpuno drugačiji.

Čak i da nije ove vremenske razlike, razliku čini podneblje, kultura, nasleđe, pogled na svet, klima, biljke, začini, društvene i ekonomske okolnosti.

Stoga je prva stvar koju uzimam u obzir kada prilazim ovoj i drugim drevnim praksama da uvek imam u vidu kontekst. To ukratko znači da saznam što više o okolnostima i pogledu na svet ljudi iz tog perioda i na tom podneblju, da ne prihvatam sve zdravo za gotovo i da se fokusiram na koncepte, ideje i veze.

Tako vam i pričam ovo svoje iskustvo, više kroz koncepte čiju primenu svako može i treba da prilagodi sebi. Joga je jedna od praksi koju ajurveda preporučuje ali tako da bude individualno prilagođena i odgovara trenutnim potrebama. Kako je jogi disanja kojom se bavim takvo prilagođavanje prvi postulat, moja takva joga praksa je prvi korak u uvođenju ajurvede u svakodnevicu. Ali baš kao i joga, i ajurveda je mnogo više od fizičkih radnji i pokreta telom.

Ajurveda slavi i neguje čudo sveukupnog života. Prepoznaje naše različitosti i kaže da je čovek deo prirode, ni manje ni više važan nego šargarepa, drvo, reka, pas, svinja, ptica, kamen, zemlja. I ovo je prva ideja toliko različita od našeg evropejskog viđenja odnosa čoveka i prirode.

Kao što bismo odnegovali pospano seme u biljku raskošno zelenih listova tako negujemo i svoje biće.

Ajurveda mnogo polaže na rutinu koja ne mora da bude komplikovana ni mnogo striktna posebno ako se mrštiš i od same reči. Rutinom pratimo svoj i usklađujemo se sa ritmovima prirode. Rutina može da bude obična i jednostavna kao buđenje i odlazak na spavanje u isto vreme. Čaša tople vode ujutru, kuvan obrok u sredini dana ili samomasaža stopala pred spavanje. Male stvari koje služe nam služe i koje nas podsećaju da negujemo svoj i život oko sebe.

Rutina koja mi se posebno dopala je preporuka da svako jutro odmah po buđenju posvetimo par trenutaka samo da gledamo i divimo se čudu života oko sebe i u sebi. Jer je svako jutro novi početak i prilika da povratimo balans.

1. Ono što je bilo tvoje okruženje u nekom trenutku postaje deo tebe.

Ovo mi je bilo potpuno otrežnjenje zbog kojeg sam promenila način na koji doživljavam čak i svoju biljnu hranu. Čin pripreme i konzumiranja hrane je sveta stvar po ajurvedi. Hrani se prilazi sa poštovanjem, polazeći od principa ahimse ili nečinjenja nasilja prema živim bićima. Hrana postaje deo tvog tela, otuda ona ajurvedska ono si što jedeš.

Ajurveda smatra da je sva hrana živa i izvor života, te da kada jedemo onda to radimo najlepše i najsvrsishodnije moguće. Bez razbacivanja ili uništavanja hrane koju je neko vredno uzgojio.

To znači jedi samo kada i koliko si gladna. Napravi divnu hranu. Još dok kuvaš slivaj svu ljubav i dobre misli u taj zalogaj. Lepo postavi sto. Pripremi prijatnu atmosferu, stavi cvet, pusti muziku, priguši svetlo. Ne zaboravi sebe, umij se, očešljaj i nasmej. Pre jela zalogajem nahrani psa, mačku, zalij biljku, zameni tanjirić prosa na terasi. Jedi u tišini i uživaj u baš svakom zalogaju. Primeti boje, mirise, teksturu, ukuse. I ako nisi u situaciji da uradiš baš sve ovo, uvek možeš ono najvažnije, a to je da pre jela probudiš zahvalnost.

   Pre jela probudi zahvalnost za hranu koju jedeš i zahvalnost za telo koje je prima.
2. Prati prirodne cikluse. Kao biće prirode iznutra oslikavaš ono što je spolja.

Ako ništa ajurveda me svakodnevno podseća da sam deo velikog kruga života. Sve je u ciklusima i ritmovima. Svako godišnje doba ima svoju došu, baš kao i svako doba dana i života. Ovo je bio i još uvek je, moj sledeći korak primene ajurvede.

Bez obzira na urođenu energetsku konstituciju, svaki period života, godišnje doba i doba dana ima svoje preporučene aktivnosti, negu, ishranu, energiju koju možeš da pratiš. Prvo mi je postalo jasno da ne treba od sebe da tražim isto u 30tim i 50tim, ujutru i uveče, u leto i u zimu. Prve i druge polovine u godini. Od dana do dana, meseca do meseca, tvoje se potrebe, telo, misli, energija razlikuju i tih nekoliko malih rituala koje prilagodiš čini da bolje čuješ i pratiš sebe. I prirodu unutar sebe.

Pisaću i o ciklusima vam pišem posebno. Naš cirkadijalni ritam i nametnutni ritam života se ne podržavaju uvek, i nije mi lako da ispratim posebno dnevne cikluse. Ipak, koristi mi i da samo znam za to nevidljivo energetsko vreme i da mogu da mu se vratim kada mi zatreba.

Dnevni sat
06.00 – 10.00 Kapha vreme za buđenje, vežbanje, jutarnju higijenu i prvi obrok
10.00 – 14.00 Pitta vreme za akciju, rad, planiranje i najveći obrok u danu
14.00 – 18.00 Vata vreme za kreativnost, ideje, komunikaciju kao i za utopljavanje, predah, hidrataciju i poslednji obrok u danu.
18.00 – 22.00 Kapha vreme za usporavanje, varenje, večernju rutinu i odlazak na spavanje.
22.00 – 02.00 Pitta vreme za dubok san i regeneraciju.
02.00 – 06.00 Vata vreme za snove, vizualizaciju, meditaciju, kreativnost i fokus.

3. Rutina kao slavlje života

Ja sam jedna od onih što se namršte i na samu pomisao o rutini. Ali što više izučavam ove ajurvedske, to više verujem da se i sa rutinom danas razbacujemo, kao uostalom i sa tolikim drugim idejama i praksama.

Previše strogih pravila blokira um, kaže stara mudrost.

Rutina može da bude sve što ti pomaže da dan teče bolje i svrsishodnije a ti se osećaš dobro. Kao mala sidra u koja uvek možeš da se spustiš kada postane teško. Pouzdani podstreci koji se uklapaju u tvoj život. Rutina ne treba da bude dodatan napor već uživanje, radost, mir.

Već sam napisala, to može da bude odlazak na spavanje i buđenje uvek u isto vreme. Divljenje životu odmah po ustajanju. Da parafraziram iz knjige Dr.Svobode,

Svako bi trebao da odmah po buđenju provede par trenutaka samo posmatrajući i diveći se svemu što vidi oko sebe i životu u sebi. 

Stari su narodi na san gledali kao na malu smrt pa im je svako jutro bilo čudesan novi početak, malo novo rođenje. I to nije baš toliko daleko od istine, jer ako sebi dozvoliš dovoljno kvalitetnog sna pokrećeš prirodnu moć svog tela da se regeneriše i isceljuje. A kada se ujutru probudiš kao nova i zahvalna za život, to daje potpuno drugačiju perspektivu danu koji je pred tobom. Uključujući i onu da je svaki dan prilika da kreneš iz početka. Pa gde ćeš lepšu rutinu od ove!

4. Slično pojačava slično. Suprotnosti jedna drugu dovode u ravnotežu.

Ovde već stižemo na poznavanje elemenata i ajurvedskih doša, i šta možemo da učinimo da ih podržimo.
Svi imamo predodređenu aktivnost sve tri doše, energetsku konstituciju ili prakriti. Doše ne opisuju naš karakter, već energiju, primarne sile koje nas vode, što je važno da razlikujemo. Naš prakriti je uvek isti tokom života i a u zavisnosti od životnog, godišnjeg, doba dana, biće nam potrebno manje ili više prilagođavanja.
Doša je takođe posebna vrsta energije. To je sila između dva oprečna elementa i koja lako izlazi iz balansa. U stvari, svakodnevno naše doše izlaze iz balansa. I svakodnevno ih naš organizam vraća u balans.

Da pročitate više o elementima i došama pogledajte ove tekstove:

Ona koja sve drži na okupu – Kapha doša
Čudesni ples pet elemenata ajurvede
Elementi etar i vazduh u svakodnevnom životu
Kako da prepoznamo disbalans Vata doše

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *