BREATHE BALANCE joga disanja

Disanje je pokret. Promena oblika. Dobro uigran ples između grudnog koša i abdomena za koji korake nosimo duboko utisnute u sebi oduvek. Baš kao i otisak iskonske pulsacije koja zanjiše prvi dah, prvi korak, toliko snažan da pokrene život. Primanje i otpuštanje. Razmenu na nivou svake ćelije. Tako dah postaje odnos, drevni jezik našeg bića, energija samog života koja se nepogrešivo sama stara za idealnu muziku, ritam i izraz pojedinačnog plesa za svakoga od nas.

Sve što u ovoj praksi joge radimo je raščišćavanje i pravljenje dobrog prostora za potpun, lagan udah i izdah. Jer živimo u univerzumu koji želi da dišemo. Sve što mi činimo jeste prepuštanje.

 

Šta je BREATHE BALANCE joga disanja?

Bez obzira na ovaj moj poetski uvod o disanju i dahu, BREATHE BALANCE praksa zasnovana je na čistoj anatomiji i fiziologiji bez pretenzija da zalazi u spiritualno, već da svakodnevni život učini nešto lakšim. Mogla bih da kažem i da je to joga za naša savremena tela pogurena pred nekim ekranom, spakovana u stolice, kauče, automobile, i (pre)često željna sna, odmora, pauze, smeha, oduška, pokreta, rasterećenja. U svakom slučaju za sve nas koji bismo jogom da se bavimo rekreativno i osetimo pre svega njene zdravstvene blagodeti po telo i um.

Šta je toliko posebno u disanju?

Drevnim jezikom joge, disanje se opisuje kao most koji spaja telo i um. I zaista, od svih funkcija našeg autonomnog nervnog sistema samo disanjem možemo po volji da upravljamo i pristupimo onom njegovom delu zaduženom za regeneraciju, duboku relaksaciju, introspekciju, san ili energizaciju, fokus, akciju, povezivanje.

Pored toga, disanje je povezano i sa mišićnim i koštanim tkivom. Prilikom svakog udaha i izdaha pokreće se čitav niz velikih i malih mišića, zglobova, kostiju i koščica. U tom pokretu učestvuju i unutrašnji organi kao i trenutna zvezda među organima, fascia prepuna neurona koji stalno pričaju i prenose poruke s od jednog do drugog organa, s jednog na drugi kraj našeg tela.

Tako dah može da umiri, opusti, ojača, neguje, uspava, izoštri, oporavi, otkloni bol, odmori, rastereti, oraspoloži, ali i postane ključ za razumevanje svega onoga što se u telu u tom trenutku dešava.

Zato je disanje tako čudesno.

Kako se BREATHE BALANCE razlikuje od pranayam prakse u jogi?

Praksa joga disanja je nešto drugačija od pojedinačnih tehnika jogičkog disanja ili povezivanja pokreta sa dahom. Određene škole joge i razlikuju dva nivoa rada sa dahom: trening disanja kao osnovu koja opušta dah čineći ga lakim i potpunim i pranayam kao struktuirane tehnike disanja.

Tako na jogu disanja možemo da gledamo na dva načina: kao na nešto što prethodi, posebno zahtevnijim tehnikama disanja, i kao na suptilnu naprednu tehniku kojom vežbamo da ono što smo pranayamom naučili primenimo u svakodnevnom životu.

Šta tačno radimo na jogi disanja?

Pre nego krenemo u istraživanje određenih tehnika disanja, dobro je da ovladamo plesom između grudnog koša i abdomena. To je ono na čemu ovde radimo. Pravimo dobar prostor ili podijum za taj ples:

  • učimo da oslobodimo svoj dah u potpunosti
  • upoznajemo se sa različitim obrascima disanja da nam pomognu u odgovarajućim situacijama sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu
  • vežbamo kako dahom da organizujemo pokret i oslobodimo se napetosti u mišićima
  • učimo kako putem daha možemo da prepoznamo signale i razumemo unutrašnji jezik svog tela, budeći naše zapostavljene senzorne sisteme interocepcije i propriocepcije
  • povećavamo pokretljivost zglobova i negujemo stopala, kolena, kukove, ramena i prstiće koji po ceo dan vredno rade

i sve to kako bismo

  • bolje regulisali stres, kako umni tako i fizički
  • upravljali svojim psihofizičkim stanjima
  • kretali se lagano bez napora i bola i negovali istovremeno stabilnost i pokretljivost, snagu i nežnost u telu i umu
  • u praksu sproveli onu “slušaj svoje telo” – da jedemo kada smo gladni, pijemo kada smo žedni, stanemo kada smo umorni, povežemo se kada nam je potrebna pomoć, negujemo se kada predosetimo bolest, pokrenemo se kada nam je potreban kiseonik, ispravimo se kada se pogurimo i još mnogo toga što često podrazumevamo a što smo zbog načina života zaboravili šta tačno znači

Fizički i umni stres danas ne možemo da zaobiđemo ali sigurno da možemo njime bolje da upravljamo. Tako vežbamo kako da se opustimo i otključamo deo svog nervnog sistema zaduženog za duboku relaksaciju i regeneraciju čitavog organizma. Kako da prođemo kroz fizički i mentalni napor, kako da što efikasnije upravljamo svojom energijom, olakšamo različita psihofizička stanja koja donosi savremeni život i sačuvamo vedar i pozitivan pogled na svet.

Da li se na jogi disanja samo diše ili ima i joga položaja?

Sam dah je pokret i u ovoj praksi puštamo da nas taj pokret disanja uvede i izvede iz položaja. Pokret koji praktikujemo je takozvani funkcionalni pokret, lagan i dinamičan sa tek povremenim, kraćim zadržavanjem u položajima. Dakle, krećemo se.

Koliko je težak taj pokret? Mogu li da ja to da radim iako nikada nisam do sada radila jogu?

Kao što sam rekla ovo je praksa za sve, kako za početnike tako i za napredne. Ovoj jogi uopšte nije važno kako položaj spolja izgleda sve dok pratimo princip organizovanja pokreta putem daha i u skladu sa individualnim potrebama svog tela.  U ovoj praksi ne idemo u ekstreme, ne tražimo krajnji raspon nekog pokreta, ona ne zahteva umeće špage, stoja na glavi, posebnu fizičku kondiciju i na ovim časovima se sigurno nećeš preznojiti.

Radimo na balansu, fleksibilnosti, snazi, koordinaciji u onoj meri u kojoj su nam ove veštine potrebne da svakodnevni život bude što lakši i lepši. Da podignemo dete u naručje, potrčimo za psom, dohvatimo mami teglu sa najviše police u špajzu, fotografišemo, seckamo, grlimo, feniramo, slikamo, okrenemo se, čučnemo, sagnemo, ustanemo, sednemo, i na kraju dana potpuno opustimo da što lakše utonemo u dubok san.

Nadam se da sam uspela da vam bar malo dočaram jogu disanja kroz odgovore na pitanja koja često čujem. Ako imaš još pitanja piši slobodno i nadam se da se vidimo na nekom od časova!

*Časovi se trenutno održavaju online i ako želiš da probaš i pridružiš mi se, piši mi na spicesunshineblog@gmail.com

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *