Kako da prepoznamo disbalans vata doše

Vata je vetar. Hladna, suva, brza, hrapava, oštra energija vate sačinjena je od elemenata vazduh i etar. Vata je onaj deo naše energije zadužen za svu cirkulaciju i kretanje. I sam prevod reči vata ima značenje “ono što pokreće” pa tako je vata primarna snaga koja pokreće i ostale doše, pitu i kaphu.

Ova “kraljica doša” upravlja ni manje ni više nego protokom naše životne energije, prane i svime što iz toga proizilazi: koliko se efikasno fizički i mentalno prilagođavamo, kakav nam je nervni sistem, disanje, kosti, čula dodira i sluha, za sve što se u telu kreće, teče, kruži. Ali ne samo unutar nas, već i u celoj prirodi.

Prelazi između godišnjih doba su stoga periodi posebno pojačane vata aktivnosti koju manje ili više svi osetimo. Tokom jeseni možemo da poželimo da se rasteretimo svih viškova, da sklonimo, skinemo, pokrenemo, raščistimo, od ishrane pa do aktivnosti, od misli do okruženja. Sve kako bi uspostavili balans i pripremili se za narednu sezonu.

Kada je vata u ravnoteži

tada sve što treba da se kroz telo kreće prolazi slobodno i sa lakoćom: dah, krv, limfa, varenje i pražnjenje, mesečni ciklus, san i budnost, odmor i aktivnost, misli, emocije, osećaji i ideje. Misli, osećanja i delovanje je usklađeno. Udah i izdah su lagani, a naše disanje podržava nervni sistem.

Ravnotežu vate osećamo i kao postojanu energiju, radost, polet, laku i prijatnu komunikaciju, druženja, povezivanja, razumevanja i kreativnosti.

Vata kao lagana, suva i brza energija lako pretera

i rasprši se na mnogo strana, jer vata je nehuvatljiva, na sve strane, razigrana, lagana, up in the air. Vata često misli da nema dovoljno vremena u životu za sve nove stvari koje treba da uradi, sve nove ljude koje treba da upozna, mesta koja treba da obiđe i sve nove ideje o kojima treba da razmišlja.

Neravnoteža vata energije može da se ispolji kroz nesanice, anksioznost, napade panike, strahove, suvu kožu, kosu i nokte, gomile misli koje jure kroz glavu, nadimanja, gasova, zatvora, gubitka kilograma, osećaja hladnoće ili zaboravnosti. Bol je znak vata disbalansa. Bol najčešće u zglobovima, kostima, glavi. Kao i hronični umor, iscrpljenost, burnout.

Stoga je posebno u ovim prelaznim periodima redovan odmor neophodan deo nege. Odmoru i koje su nam sve vrste odmora potrebne posvetila sam ceo tekst do kojeg stižeš ovde.

Suprotnosti jedna drugu uvode u balans baš kao što slično na slično donosi previše i izbacuje iz neravnoteže.

Dakle šta vatu može da izbaci iz ravnoteže?

Previše kretanja, jurcanja, ubacivanja u brzinu.

Leto je i moglo da izdrži sva ta putovanja, žurke, gomile ljudi i nove aktivnosti svakodnevno, ali jesen od nas traži da izađemo iz uloge social butterfly i usporimo, okrenemo fokus sa spolja na unutra i napravimo inventar svega što nam je potrebno za duge zimske mesece. Booooring!

Nestalna ili potpuno zapostavljena rutina.

Koja može da nastane kao posledica dugih putovanja i hroničnog nemanja vremena tako tipičnog za vatu, koja verovatno zeva na sam pomen rutina i bilo čega što se ponavlja. Redovno. Svakodnevno. O užasa!

Zapostavljanje telesnih potreba.

Jer nema se vremena, nema se kad za te profanosti poput sna, hidratacije, odlaska u toalet, negovanja kože, kose, noktiju. Ako može nešto instant, nešto brzo, nešto usput viče vata i s vrata dobacuje koliko je spavanje jedno potpuno gubljenje vremena. Oh, well!

Stres.

Sve ovo gore već jeste uzrok stresa: fizičkog, mentalnog, emotivnog. To što ga vata bar u početku ne prepoznaje i doživljava kao neko super cool ludilo je potpuno druga stvar. Dok ne usledi burnout.

Briga.

Sad već postaje ozbiljno. Misli se roje, naviru, crne uglavnom, razvijaju scenaria u glavi, crna jednako. Tu i tamo zalupa srce, preznoje se dlanovi ili pritisne u glavi i grudima. Anksioznost i napadi panike su tipičan vata disbalans. Nope, not cool. Ni malo.

Preterivanje u vežbanju, krevetu i kancelariji.

Da bi razumeli prirodu vate najvažnije je da razumemo njenu potrebu za kretanjem. A kad joj je neprijatno i da beži. To bežanje je za svakoga različito, ali za vatu je usko povezano sa telesnom aktivnošću. Tako vata tipično beži u iznurujuće treninge, poslove, mailove, sastanke, maratonske telefonske razgovore. Ili u seks.

Stari natpis na sanskritu kaže ovako: “Svako prekomerno uživanje u vežbanju, besanim noćima, šetnji, seksualnim aktivnostima, smehu i razgovoru, delovalo bi pogubno poput lava koji nestaje dok napada slona.” Tako nekako, jasno ti je.

Suva, sirova i ishrana bez reda. Gladovanje i redukcione dijete.

Suvo i hladno su odlike vata energije, pa suva, sirova ishrana nije dovoljna da ugreje i uzemlji. Preskakanje obroka, neredovni obroci, premale količine hrane, gutanje hrane ili hrana s nogu, sve ovo pojačava energiju vate i vodi u disbalans.

Ishrana je jedan od velikih faktora za balans svih doša jer prve znake energetskog disbalansa osetimo baš kroz digestivni trakt i oslabljen agni. Kao nadimanje, zatvor, gasove, glasna creva ili neprijatnost u želucu što bi bili znaci neravnoteže vate. Naše telo ima sposobnost da svakodnevno povrati balans pa mali i sporadični izleti nisu problem. Ali ako svakodnevno i u dužem periodu opterećujemo organizam ishranom koja nas iritira, onda je moguće da napravimo disbalans doša.

Hladnoća.

Nedovoljno utopljavanje tela ali i duše vode vatu u disbalans. Hladne emocije, hladno i uzdržano ponašanje, odsustvo pažnje i dodira jednako iritiraju vatu.

Nedovoljno sna.

Nesanica može da bude i jeste simptom vata disbalansa. Ali nedostatak sna mnogo pre nesanice napravimo mi sami kada ne odemo na spavanje još na prvi znak pospanosti.

Kako da vratimo svoju vata došu u balans?

Misli o svemu što je suprotnost kvalitetima vate. Sporo. Temeljno. Toplo. Uljano. Zemljano, snažno, stabilno, korenasto, ušuškano, slatko, statično. I postojano. Sigurno. Razuveravajuća rutina koja nam poručuje da smo dobro, da smo sigurni, zaštićeni i negovani može da bude prvi korak.

I dok ima mnogo različitih aktivnost koje možemo da preduzmemo, ovde ću probati da ih svrstam u tri glavne kategorije:

1. Stabilnost

Ovo bi bilo primarno da počnemo da vraćamo ravnotežu vate. Stabilnost će od nas tražiti da usporimo, da uvedemo rutinu, da promislimo pre nego kažemo, uradimo, krenemo.

Da osvestimo razliku između dobro razvijene pokretljivosti i hipermobilnosti. Samo kretanje bez ikakve kontrole, usmeravanja, bez spoznaje odakle pokret dolazi i šta ćemo uopšte sad sa tim pokretom, sa tom misli, emocijom, putovanjem, druženjem, šetnjom, pre ili kasnije neminovno vodi u povredu.

Stabilnost znači i stabilan dah, rad na dubokim mišićima stabilizatorima od kojih je jedan i dijafragma. Duga, mirna jutra i dovoljno vremena pre početka dana. Topla kupka za početak dana umesto tuširanja.

Dobro poznate aktivnosti i svakodnevni ritam buđenja, obroka, fizičke aktivnosti uvek u isto vreme.

Hrana porasla blizu ili u zemlji, izdašna, konkretna i u dovoljnim količinama.

Osvajanje prostora – jer vata je i prostor pa možemo da imamo doživljaj da nam nedostaje prostora ili da ga imamo previše, u svakom smislu.

2. Utopljavanje

Kroz tople kupke, kuvana jela, mekanu i adekvatnu odeću i obuću, polusatnu dremku pod težim ćebetom koje možemo da osetimo na telu. Produbljivanje bliskosti i vreme sa dragim ljudima. Zagrljaje i prijatan dodir. Boje toplog spektra, zvuci vatre, svetlost sunca, topla boja glasa i topao pogled.

Začini, biljke, mirisi i ulja koje imaju efekat zagrevanja ali ne i ljutine. Susamovo ulje, đumbir, kurkuma, karanfilić, biber, cimet, komorač, svi oni lepi mirisi prazničnih kolačića. Slatki ukusi, slatko i zasitno voće, kiseli ukusi i fermentisana hrana kao i slano, alge na primer.

Ulja susama ili badema su sjajna bazna ulja za negu tela i koja se mogu obogatiti i esencijalnim uljima, isto kao i tople kupke. Svakodnevno nanošenje ovih ulja na telo uz blagu masažu ima zagrevajući i opuštajući efekat.

3.Odmaranje

Pre svega kroz jednostavnost.

Jednostavna jela od samo par sastojaka. Jednostavne aktivnosti. Probran krug ljudi. Nekoliko dobro odabranih komada garderobe.

Umirujuće vežbe. Vođene meditacije i vođena opuštanja. Ljuljuškanja u hemoku, otapanja svih napetosti preko rolera, upotreba svih mogućih pomagala da podrže pokret i dozvole da se telo uvede u opuštanje i oslobađajuće položaje.

Redovne dremke i pauze tokom dana.

Abhyanga, ajurvedska masaža ili samomasaža toplim uljima. Ili bilo koja opuštajuća masaža leđa, stopala, glave, dlanova, celog tela.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *