Elementi etar i vazduh u svakodnevnom životu

Elementi etar i vazduh su prva dva elementa. Čine vata došu, kraljicu doša odgovornu za sva kretanja, tokove i protok same životne energije. Od krvotoka do misli, ideja i govora do kretanja daha, zglobova. Vata upravlja svime što nas hrani, ona doprema nutrijente do ćelija i odbacuje sve suvišno i nepotrebno.

Doša je sila koja deluje između dva oprečna elementa.

I to dva elementa koja se ne vole baš najviše: prostor i vazduh, vatra i voda, zemlja i voda. Prostor je nepregledno inertan. Vazduh je konstantno kretanje. Sila koja nastaje kao proizvod kada se ova dva elementa udruže jeste doša, a kako su elementi koji čine došu oprečni, doša je nestabilna po svojoj prirodi.

Iako sastavljena od elemenata doša nije isto što i skup samih elemenata. Doša je sila koja u optimalnom odnosu drži, u ovom slučaju elemente prostor i vazduh. U stvari reč doša znači “ono što može da ispadne iz balansa”. I zaista, naše doše svakodnevno blago izlaze i isto tako se svakodnevno i vraćaju u balans.

Da bismo bolje razumeli svoju vata došu i kako da je održimo u ravnoteži, možemo da prepoznamo šta je to sve u našem okruženju, svakodnevici, unutar nas samih što bi odgovaralo elementima prostora i vazduha.

Etar. Prostor.

Etar je brisani prostor, bezgraničan potencijal kao čisto slikarsko platno. Tako će se odraziti kroz svaki potencijal u našem životu. Prepun beskonačnih mogućnosti.

Etar može da bude pre svega fizički prostor koji doživljavamo samo svojim, mesto koje nam pruža taj osećaj da je sve moguće, na kojem se rađaju ideje, mesto na kojem možemo da budemo svoji i potpuno prihvaćeni. Ono koje možemo uvek da prilagodimo i svaki put doživimo kao novo.

Za mene to je moj ćošak stana u kojem radim jogu, moja kuhinja, fotoaparat, ovaj blog i moj dnevnik.

Previše etra možemo da osetimo kao: usamljenost, neprihvatanje, hladnoću emotivnu i fizičku, zabrinutost. Zato je jedna od dobrih tehnika u ovom slučaju da se ušuškamo pod ćebe čiju težinu možemo da osetimo na telu i odremamo.

Previše etra može da izgleda i kao glava u oblacima, osećaj besmisla i nedostatka svrhe, beskonačno skrolovanje na mrežama, strah od obaveza i vezivanja. Ovaj strah od vezivanja obično povezujemo sa ljubavnim odnosima, ali strah od vezivanja možemo imati u bilo kojoj vrsti odnosa. Ili prema poslu, projektu, fizičkoj aktivnosti, dnevnoj rutini. Bilo čemu što od nas zahteva pažnju, posvećenost i ranjivost, spremnost da se pokažemo.

Premalo prostora možemo da osetimo kao otežano disanje, stalno prebukiran kalendar i hronični nedostatak vremena, poteškoće da se opustimo i napetosti u telu i umu. Zapušene pore, pretrpan fizički prostor, prepuni ormari, tvrdoglavost, stegnuto telo i mišići koji zatežu, učmalost. Dan mrmota.

Prostor možemo da osvajamo jogom usmerenom na dobar prostor u telu, sukha. Boravak u prirodi, baštovanstvo, čišćenje, kuvanje, uređivanje svog životnog prostora ili okoline, doprinos svojoj zajednici.

Vazduh. Sloboda.Kretanje.

Vazduh ovaj koji dišemo i element vazduha nisu isto. Zamisli šta bi bio epitom vazduha. Kretanje, brzina, nepredvidivost. Oštro, hladno, suvo.

Kao element vazduh možemo da prepoznamo u svakom kretanju posebno velikih mišića, ali i kretanju misli. Emocija. E movere. Protok i prolaz, kako osećaja tako i svih ostalih osnovnih telesnih funkcija: prolaz gasova, pražnjenje, zevanje, glad, žeđ. Dah.

Element vazduha ogleda se i kao spontana kreativna aktivnost, nadahnuće i stvaranje u trenutku: last minute putovanje, slikanje, pisanje, plesanje, svaka kreativna aktivnost bez strukture i plana. Kao iznenadna ideja da drugačije pomešamo sastojke.

Previše vazduha može da izgleda kao nesanica, nekotrolisane emocije, raštrkane misli, mnoštvo novih ideja bez realizacije. Premalo vazduha inertnost, suvišna težina i osećaj težine.

Vazduh može da uravnoteži sve ono što nas pokreće na kreativan i koristan način, umiruje, inspiriše i održava cirkulaciju. Možemo da krenemo od obične lagane šetnje, tuširanja toplo-hladno, umirivanja daha, spontanog pisanja ili samo zapisivanja misli. Negovanje bliskih i značajnih odnosa kroz razgovor i na način koji nam dozvoljava da ispoljimo svoju kreativnost i svojim talentima damo korisnu vrednost. Oslikavanje saksija za mamu, pepravka garderobe za drugaricu, priprema kolača za kolege, pravljenje šarenih kolaža sa decom, mnogo je dobrih načina na koje možemo da uravnotežimo svoj element vazduha.

Zamisli vazduh koji struji unutar kuće. Svež i prijatno topao. Možda zamirisan kolačićima i začinima. Ili cvećem. I zamisli sad da je napolju jak vetar koji duva na sve strane, šiba i udara, ruši sve pred sobom. Ako su negde zidovi slabi jaki naleti vetra će ih srušiti. Ukoliko zatvorimo i zakrčimo prostoru vazduh postaje ustajao. Kvalitet prostora oblikuje kvalitet vazduha čiste prohodne prostorije dozvoljavaju da vazduh konstantno struji baš kao što u telu struji i stalno teče krv, limfa, nutrijenti, dah, osećaji, misli, ideje.

Više o 5 elemenata ajurvede možeš da pročitaš u tekstu ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *