Eliksir života: san i ajurveda

San je eliksir života kaže Ajurveda i naziva ga svetim. Ne bez razloga jer kvalitetan san utiče na sve sisteme u telu.

Savremene studije kažu da je dobar san rešenje za sve što nas muči: krvni pritisak i rad hormona, imunitet i mentalna stanja, manjak energije, višak kilograma, hronična stanja poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, hormonalnog disbalansa, promene raspoloženja, čak i depresiju.

Mnogo pre ovih studija i joga i ajurveda znaju za uticaj i važnost dobrog sna za zdravlje. Baghavad Gita pominje direktan uticaj sna na sposobnost bavljenja jogom, dok ajurveda nudi čitav set rituala, biljaka i rutina za slatko spavanje do jutra.

Koja doša može biti uzrok poremećenog sna

Kratak odgovor je sve tri, a da bismo bolje razumeli ovo potrebno je da se upoznamo sa ajurvedskim ritmom jednog dana.

Dnevni sat
06.00 – 10.00 Kapha vreme za buđenje, vežbanje, jutarnju higijenu i prvi obrok
10.00 – 14.00 Pitta vreme za akciju, rad, planiranje i najveći obrok u danu
14.00 – 18.00 Vata vreme za kreativnost, ideje, komunikaciju kao i za utopljavanje, predah, hidrataciju i poslednji obrok u danu
18.00 – 22.00 Kapha vreme za usporavanje, varenje, večernju rutinu i odlazak na spavanje
22.00 – 02.00 Pitta vreme za dubok san i regeneraciju
02.00 – 06.00 Vata vreme za snove, vizualizaciju, meditaciju, kreativnost i fokus

Očito je da Pitta i Vata vladaju snovima i spavanjem, dok Kapha upravlja periodima usporavanja i buđenja. Tako recimo Pitta disbalans može da izgleda kao teškoća da se uroni u dubok san. Disbalans Vate kao košmarni snovi ili buđenje u gluvo doba noći. Disbalans Kapha doše kao poteškoća da uopšte zaspimo ili kao predugo spavanje i teškoća da se budimo i krenemo u dan.

Da li postoji idealan san

Tokom sna mozak zna da bude aktivniji i do 30% više nego u budnom stanju. Dok spavamo mozak pohranjuje našu kratkotrajnu u dugotrajnu memoriju tj. skladišti dnevna iskustva, integriše emocije i rekonektuje neke delove mozga. Pa tako kažemo da deca rastu dok spavaju, a šta je sa nama?

Veliki ili mali, tokom prve polovine noći ili Pitta faze, moždani talasi silaze u faze dubokog sna koje aktiviraju poseban deo nervnog sistema zaduženog da obnovi svaku ćeliju u telu, regeneriše i balansira sve sisteme: kardiovaskularni, endokrini, respiratorni, nervni, imuni, limfni, svi se repariraju tokom spavanja. Ovo je faza dubokog sna u kojoj ne sanjamo.

Kada završi sa ovom dubokom reparacijom i uspostavi ravnotežu u čitavom telu, mozak ide dalje na sledeću, ili Vata fazu tokom koje kroz snove integriše emocije. Poput terapije, ovoga puta mentalne ova faza deluje kao emotivna prva pomoć koja obrađuje i daje smisao svim doživljajima u nama. Ovo je faza u kojoj sanjamo.

Treba da znamo i da ove dve faze nisu baš uvek ovako jasno podeljene na dva segmenta već mogu da se prepliću tokom noći, u svakom slučaju obe zajedno čine kvalitetan san.

Koliko dugo ćemo spavati najnovija nauka kaže da je individualno. Buđenja tokom noći su takođe normalna ukoliko nakon svakog lako možemo ponovo da zaspimo. Međutim svi se slažemo da smo danas hronično neispavani, čak i kada nam to nije očigledno. Jer setite se one hormonalne baseline, polazne linije koja zna da se usled stresa pomeri, pa mislimo da smo opušteni a nismo. Isto je i sa snom.

Kako ajurveda može da pomogne

Produktivnost, zauzetost i burnout nisu medalje. Da krenemo odavde, od uverenja o tome da li i koliko odmora zaslužujemo. Ajurveda i joga će svojim pogledom na svet pomoći da se koliko toliko vratimo prirodnim ciklusima koji su ključni za dobar san.

San bez snova joga nidra. Kažu da joga nidra menja 3-6h kvalitetnog sna ali njena stvarna moć leži u tome da nas rastereti i reguliše mentalna stanja dok smo budni tako da produžimo i lakše utonemo u faze dubokog sna tokom noći.

Ajurvedska rutina uspostavlja cirkadijalni ritam. Za kvalitet sna najvažnije je ono što radimo tokom dana. Ako poštujemo ajurvedski sat, to znači da ćemo se bar jednom ako ne i dva puta na dan izložiti dnevnoj svetlosti. Za uzvrat redovno izlaganje dnevnoj svetlosti resetuje naš unutrašnji sat i pomaže rad hormona neophodnih za regulaciju sna:

Vitamina D koji pomaže lučenje transmitera da telo održi u snu između faza snova.

Melatonina koji nas čini pospanim i održava san.

Tako je najbolje odmah po buđenju da se izložimo dnevnoj svetlosti bar 30min bez tamnih naočara, i ako je moguće još jednom tokom zalaska sunca, bez obzira da li je oblačno ili ne.

Jutro i veče su carstvo Kapha doše čiji ritam poštujemo kroz umerenost pokret i toplotu.

Ujutru ovo može da izgleda kao zagrevanje vežbanjem toliko neophodnim za Kapha došu, laganim toplim doručkom koji polako razbuđuje Agni ili dry brushing suvom masažom kojom ćemo podstaći cirkulaciju limfu i uraditi divan piling.

Uveče Kapha došu negujemo usporavanjem, ajurvedskom samomasažom eteričnim uljima, umirujućim čajevima i praksom opuštanja. Najvažnije je da u krevet odemo pre nego krene period Pitta doše ili do 22.00 jer vrela Pitta razbuđuje i pokreće, otežava lučenje melatonina te nam je teže da zaspimo i ostvarimo fazu dubokog regenerativnog sna.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *