Život po ajurvedskom časovniku

Ili zašto je povratak u cirkadijalni ritam pola zdravlja.

Život usklađen sa ritmovima koji se smenjuju u toku dana je poput plovidbe u kojoj koristimo snagu spoljnih elemenata, vetra i vodenih struja da udobno i efikasno jedrimo. Možemo naravno da plovimo i bez svega toga pa i uzvodno, ali ovo traži resurse koje moramo stalno da obnavljamo.

Drugim rečima, poremećen cirkadijalni ritam troši našu dragocenu energiju na uzaludno pokoravanje prirode umesto da se na nju naslonimo. A svoju energiju usmerimo na puniji život.

Buđenje i ustajanje u određeno vreme prirodno podstiče eliminaciju. Obroke u određeno doba dana bolje varimo. Velike su šanse da izbegnemo nesanicu ako u određenom periodu večeri odemo na spavanje. I najvažnije, ako utonemo u dubok san u određeno doba noći dajemo mogućnost svom telu da maksimalno iskoristi svoj prirodni kapacitet regeneracije i isceljivanja.

Sva priroda u nama i svaka naša ćelija prepoznaju ritmove i cikluse prirode spolja. Dan-noć, leto-zima, vreme za aktivnost i ono za oporavak, naše ćelije odgovaraju na ove smene inteligencijom prirode koju nose u sebi, ili kako volimo da kažemo inteligencijom tela.

Kao prava nauka o životu i dugovečnosti, Ajurveda spaja prirodu unutar nas i onu spolja upravo kroz ove ciklične promene i kako one utiču na pet elemenata u nama. Tako Ajurveda deli dan i noć na po tri segmenta, svaki za po jednu došu ili odnos elemenata koji se posebno aktiviraju u ovim periodima dana i noći.

Shodno tome daje preporuke za aktivnosti kojima usklađujemo svoj cirkadijalni ritam i dnevnu rutinu, dinačariju.

Vata Kapha Pitta kroz ajurvedski časovnik

Period Vata doše 02.00h – 06.00h

Dan počinje kretanjem i promenom iz mraka u svetlo. Izlaskom sunca koje je još uvek mlado i sveže a sve u prirodi čisto, prostrano, umiveno rosom i spremno za još jedan početak. Ovaj period promene iz “gluvog doba” noći u zoru je vreme kada je aktivna Vata doša. Ovo znači da su one Vata aktivnosti koje su okrenute ka unutra, introspekcija i eliminacija prirodno podržane.

Ako govorimo o spavanju ovo je period kada se nervni sistem prazni od utisaka i regeneriše kroz snove. A ako smo budni, ovo je idealno vreme za meditaciju, šetnju uz izlazak sunca, jogu koju sada uz pomoć lagane protočne Vate lakše radimo. Sve podržava kupanje tela i uma iznutra i eliminaciju nagomilane Kapha doše tokom noći. U ovom periodu Vata doše i digestivni trakt je prirodno probuđen te je eliminacija olakšana.

Jedan od najlepših ajurvedskih rituala je upravo onaj koji po buđenju preporučuje da prva stvar koju uradimo bude zahvalnost i divljenje na još jednom danu, životu, svemu što oko sebe vidimo.

Period Kapha doše 06.00h – 10.00h

Kapha doša se prirodno nakupi tokom noći, spavanja i stagnacije. Zato je potrebno da tokom ovog perioda suvišnu Kapha došu izbacimo kako bismo uživali u njenim ishranjujućim, negujućim kvalitetima. I ovde pre svega pričamo o zagrevanju, kretanju i buđenju Agni.

I u tom buđenju Agni pratimo određen redosled i ritam bez obzira da li ustajemo pre ili posle 6h ujutru. Redosled aktivnosti je uvek isti: jutarnja higijena, meditacija, masaža uljima u skladu sa svojom došom, fizička aktivnost, kupanje/tuširanje pa tek onda prvi lagani obrok.

Meditacija je kako kaže Dr.Svoboda, jedna verzija obroka. Njom se hranimo suptilnim energijama koje će opet suptilne mentalne agni da svare. Tako meditacija postaje neodvojiv deo ishrane i snabdevanja tela pranom.

Ajurvedsku samomasažu (abhyanga) opet sprovodimo u skladu sa svojom došom: izrazita Vata svakodnevno ili često, Pitta povremeno i po potrebi ali redovno. Ako ne stižete celo telo, ulje utrljajte na stopala i teme glave. Kapha konstitucija može i da preskoči ulja i umesto njih koristi suvo četkanje svilenom rukavicom.

Možda vas iznenadi da ajurveda preporučuje fizičku aktivnost koju možete da radite sa 50% svojih kapaciteta. Za onu za koju vam treba više od toga kaže da jednostavno nije za vas ma koja da ste doša. A ako gledamo doše, Vata konstituciji preporučuje se lagana uzemljujuća fizička aktivnost poput joge, tai chi, vežbi snage i stabilnosti. Pitta može da vežba sve dok to joj vežbanje ne razvija takmičarski duh i osvajanje ciljeva. Za Kapha konstituciju važno je da jednostavno vežba. Idealno će to biti energičnija praksa koja zagreva, ali za početak za ovu konstituciju važno je da se uopšte pokrene.

Temperatura vode tokom tuširanja ili kupanja opet zavisi od lične konstitucije: Vata doši neophodna je topla kupka i ispiranje mlako-hladnomo vodom. Za Pitta došu idealna je mlaka a za Kapha došu hladna voda.

Ajurveda nije veliki zagovornik doručka. Prvi obrok u danu treba da je lagan, potpuno termički obrađen i topao.

Period Pitta doše 10.00h -14.00h

Kada smo zagrevanjem odstranili suvišnu Kapha došu, podstakli njene negujuće hranljive strane i probudili Agni, spremni smo najaktivniji deo dana.

Tokom ovog Pitta perioda Agni je najjača što znači da najbolje i najviše možemo da svarimo, transformišemo u korisno, hranljivo, gradivno. Sada je vreme i za najveći obrok tokom dana, kao i najzahtevnije mentalne i fizičke aktivnosti, ipak ako ste izrazita Pitta konstitucija pazite da ne preterate.

Ovo je period dana kada Pitta konstitucija treba da vežba umerenost u aktivnostima i mislima kako se ne bi previše zagrejala i iziritirala svoju Pitta došu.

Period Vata doše 14.00h – 18.00h

I nastupa prirodno rashlađivanje nakon Pitta vreline. Ovo je deo dana koji još jednom podržava Vata kvalitete, ovoga puta okrenute ka spolja. Komunikaciju, razmenu misli i novih ideja, kreativnost.

Za Pitta konstituciju sada je važno da stane, napravi pauzu i dozvoli da je ova porcija dana prijatno umiri. Negujući napitak rashlađujućeg dejstva, meditacija ili jednostavno polusatni odmor.

Slično je i sa Vata konstitucijom kojoj posebno u ovom periodu treba uzemljenje umesto preteranog komuniciranja i želje da se razleti na sve strane. Iako Ajurveda ne preporučuje dremku, za Vata tipove sada je idealno vreme da odleže pod težim ćebetom za popodnevni odmor.

S druge strane izrazitim Kapha tipovima ovaj deo dana pruža prirodnu podršku za još jednu fizičku aktivnost u vidu šetnje na primer.

Ovo je i period za poslednji obrok tokom dana, laganiji, kuvan i najbolje u tečnom stanju.

Period Kapha doše 18.00h – 22.00h

Setite se svih Kapha kvaliteta: negujuće, hranljivo, stabilno, slatko, ušuškano, zaštićeno, umirujuće, uzemljeno. Ovo je period kada se prirodno usporavamo i okrećemo ka unutra i ljudima koje volimo. Vreme za negu kroz ljubav, okupljanje, uživanje. Zagrevanje i večernje rituale.

Ovo je period za odlazak u krevet, idealno i onaj za prvi san. Kapha period dana prirodno podržava pospanost, te nakon što posle 18h dozvolimo da telo i um završe sa varenjem, sledi priprema za spavanje koje se u Ajurvedi naziva i eliksirom života.

Ajurvedska večernja rutina je veoma jednostavna: večernja higijena, masaža stopala odabranim uljem, opuštajuće asane, joga nidra ili vežbe opuštanja. Više o Ajurvedi i spavanju pisala sam u tekstu ovde.

Period Pitta doše 22.00 – 02.00h

Što duže ostajemo budni tokom ovog perioda pretpostavlja se da ćemo imati veći problem da zaspimo i ovo važi posebno za izrazite Pitta doše ali i ostale. Sada nastupa još jedan “vrući” deo dana samo je ovo “vruće” u značenju transformativnog i regenerativnog.

Ovaj period noći zadužen je za dubok san tokom kojeg aktivna Pitta svoju vruću transformativnu energiju koristi da pokrene sve prirodne regenerativne resurse koje imamo, sagori, obnovi, transformiše, zaceli i vrati u ravnotežu.

Telo ne može da nadomesti propušten san tokom ovog dela noći što ste verovatno i sami osetili. Već nakon mladalačkih godina kada svi možemo sve, jedna do dve neprospavane noći ostavlja efekat već sutradan na čitav sistem. I koliko dobar san utiče na raspoloženje, nivo energije, čak kvalitet kože već idućeg dana.

Zato dozvolite Pitta iskricama da urade svoj posao tokom prvog dela noći. A nakon toga, ako se i probudite, ne brinite. Meditirajte. Naslonite se na svoju Vatta došu. Pa onda na Kapha, i opet na Pitta i tako u krug. Poput prirode. Kroz ritam i otkucaje, prepuštanje i udobnu plovidbu.

vremedošaEnergijavreme za
06.00-10.00Kaphaishranjujuća povučena  zagrevanje, kretanje, buđenje agni i prvi lagani obrok
10.00-14.00PittaAGNI stvaralačka otvorena najzahtevnije mentalne i fizičke aktivnosti i najveći obrok u danu
14.00-18.00Vatapovezujuća otvorena  komunikaciju, povezivanje, zajedničke aktivnosti kroz kreativnost, utopljavanje, hidrataciju meditaciju i fizičku aktivnost, poslednji obrok u danu
18.00-22.00Kaphaasimilišuća negujuća  usporavanje, varenje, priprema tela za odmor i regeneraciju, zagrevanje i večernji rituali
22.00-02.00Pittaregenerativna transformativna  dubok san koji dozvoljava prirodnu regeneraciju
02.00-06-00Vataeliminacija, introspektivna  snove, vizualizaciju, meditaciju, jogu, šetnju, kreativnost

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *