Zimska nega AGNI

Kako nam je zimi potrebno više energije nego inače, priroda je udesila da se u ovom periodu agni pojača kako bismo od ograničenih resursa uzeli naviše hranljivih materija za telo i um.

Tokom zime smenjuju se dve doše: Kapha koja čuva energiju i Vata koja pomaže njenu cirkulaciju. Između ove dve hladne energije zimska nega AGNI postaje neophodna u održanju ravnoteže i opšteg zdravlja.

Ako ste pažljivo prošli kroz listu svega što slabi agni onda imate sliku kako posebno tokom zime sezone praznovanja i teške hrane naša unutrašnja vatra lako može da oslabi. Dodajte na ovo recimo naglašenu kapha konstituciju, ishranu koja iritira kapha ili vata došu ili previše stresa, umora, informacija i utisaka što nam je sve postalo normalno za zimski period koji bi zapravo trebalo da bude vreme odmaranja i pripremu za naredni ciklus koji kreće sa prolećem.

Optimalan rad agni znači da smo u stanju da transformišemo, svarimo i integrišemo ono čime se hranimo. Ona čini da jelo, informacija ili iskustvo bude negujuće i da lako iz svog sistema izbacimo suvišno, staro i bespotrebno. Agni sprečava gomilanje toksina (Ama) i osigurava da metabolički procesi rade kako treba.

Probudi svoju vatru – zimska nega AGNI

Prakse koje podržavaju agni

Digestivni tonik

Svež đumbir jača agni, digestivne enzime i ima zagrevajući efekat na telo. Kao pomoć varenju ajurveda predlaže đumbir koji možemo da koristimo kao napitak ili sirov pre jela. Koristite svež đumbir za čaj i pomoć agni i zapamtite umereno u svemu pa i u ovom čaju.

Iseckani đumbir prokuvajte u vodi, po želji dodajte kriške limete ili limuna, med. Pola ili manja šolja ovog čaja uzima se 20 minuta pre ili posle jela, pa tokom dana u malim gutljajima.

20 minuta pre jela komadić svežeg đumbira posolimo prelijemo limunovim sokom i lagano žvaćemo.

Mindfulness za stolom

Ukratko ovo znači da jedemo potrebnu količinu hrane u miru prisutni svim čulima kako bi agni mogla da registruje i svari sve što u sebe unesemo.

Kada jedemo i radimo bilo šta drugo osim uživanja u ukusima, izgledu, mirisima, bojama, teksturi, zvucima, dajemo težak zadatak svojoj agni da svari više od hrane, što je svojevrsno prejedanje.

Spusti viljušku nakon svakog zalogaja

I kada napunimo oko 80% stomaka završimo obrok. Ajurveda kaže da je prejedanje najgore što možemo da uradimo za svoj agni.Brojni međuobroci ili konstantno grickanje je kao da stalno bacamo drva na vatru i time je zatrpavamo umesto da je pustimo da gori.

Nakon dana u kojem imamo teži obrok, predlaže se dan posta koji može da bude potpun ili delimičan zasnovan na laganom minimalnom obroku od kuvanog pirinča.

Prednost dajte kuvanoj hrani i začinima zagrevajućeg dejstva da probude i neguju agni tokom zime.

Joga terapija agni

Kroz izdah odlazi i do 70% nusprodukata metabolizma ili tzv.toksina iz tela što je još drevna joga terapija prepoznala.

Pranayama je spajanje izdaha i udaha u tački gde zajedno sagore, opisivao je T.Krišnamačarija. Ovo balansiranje daha uključuje agni koja transformiše udah u hranu i izdahom sagoreva suvišno.

Joga generalno podržava agni stvarajući dovoljno čistog prostora u telu da ova unutrašnja vatra može da gori a dah je opet jedan od najmoćnijih načina da to uradimo.

Joga prakse za agni ne staju u okvire ovog članka ali zato pre jela možemo jednostavno da odvojimo par trenutaka da oslušnemo svoj dah.

Udah kroz nos, izdah kroz nos. Zamislite kako se sa izdahom dijafragma penje u grudni koš, a sa udahom spušta ka karlici. Pustite da dah teče prirodno i samo pratite ovu sliku kretanja daha i svog tela. Tokom vežbe dlanove spustite na grudni koš i abodmen, ili opustite pored tela.

Ajurveda i emocije

Kapha je doša dubokih i snažnih emocija koje prolaze vata putevima. Potisnute emocije stvaraju primarno vata disbalans što slabi agni i podstiče autoimuni odgovor u vidu raznih intolerancija na hranu.

Emotivno zdravlje u ajurvedi vezano je za čula kao portal kroz koji puštamo utiske, mentalni plan i snagu agni pomoću koje procesujemo emocije.

Zimska nega čula je jednostavna ako se uskladimo sa prirodnim ciklusom i dozvolimo da nas greju duboke veze koje negujemo sa bliskim ljudima umesto mnogo vizuelnog ili drugog spoljnog sadržaja. Satvička hrana i jednostavnost. Povezivanje sa sopstvenim telom i interoceptivne vežbe.

Jer zima tome služi. Da se povežemo, podržimo, pogledamo u sebe i napravimo dobar prostor za cvetanje s proleća.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *