Rizi bizi sa mladim izdancima graška

Kako se pravi kremast i baš doobar rizi bizi iliti rižot od samo pirinča i graška, jer ovo je recept od tek tri ili četiri sastojka. U svakom slučaju jelo koje ne trpi maskiranja i traži nešto umeća o kojem ćemo uz recept. Ali onda te nagradi jednim od najlepših ukusa ranog proleća!

 

Koliko je radosti u ovom tanjiru da znaš! Rizi bizi je ukus koji nosim iz detinjstva.

Ukusna novotarija popularizovana 70tih i 80tih godina, kao što je danas avokado ili čija, rizi bizi je kidao svojom jednostavnošću među svim onim tradicionalnim gulašima, đuvečima, paprikašima, pasuljima i šta ti ja znam sve čime a što je zahtevalo par sati krčkanja.

Jer stare su domaćice imale to jedno pravilo koje je mene fasciniralo – što duže kuvaš, to ukusniji ručak. Malo se tu i snishodljivo pogledavalo prema ručkovima koji su bivali gotovi za manje od sat. Pa su tako nedeljna pre podneva i uopše, spremanja ozbiljnih ručkova, počinjala još dan pre i trajala unedogled kako je meni iz perspekitve moje kuhinjske stolice izgledalo.

I onda stigne rizi bizi. Čudesno jelo od tri sastojka, gotovo za pola sata i prkosno kao pesmica imena. Rizi bizi. Pirinač i grašak. I malo masnoće da ih spoji. Biber, so i gotovo.

Mala sam bila da znam kako su o njemu pričale preko pisaćih mašina u kancelarijama i popodnevnih kafa uz Praktičnu Ženu ili Bazar, top ženskih žurnala onog vremena, ali znam da ga je mama spremala često. Doduše samo preko nedelje.

Rizi bizi je bio ručak za radni dan, svaki dan, moderna prečica do toplog obroka. Vikend je i dalje ostajao rezervisan za višesatna krčkanja glavnog jela, supe, čorbe, rinflajše (aha), sosove, salate, kolače i domaće lepinje.

A ja te pozivam da baš ovaj rizi bizi spremiš za nedeljni ručak. Dodaš mu salatu od pečene cvekle. Biljni feta sir ili parmezan, kockice avokada, kako sam ja učinila u ovom receptu. Preostalo vreme iskoristiš da izađeš napolje. Slušaš muziku. Šetaš psa. Pomirišeš proleće. Šta god poželiš.

 

Kuvanje mikrobilja i klica

E da, pre nego pređemo na recept, još jedna tema. Mikrobilje i klice mogu da se kuvaju, čak ih ajurvedska kuhinja tako i preporučuje. Naravno, nećemo dušu da im uzmemo kuvanjem, ali posebno ako ti smeta sirovo povrće slobodno ih popari, skuvaj, skrčkaj. Ovo važi za svo zeleno lisnato povrće, salate uključujući. Ali da se vratimo mikrobilju i klicama.

Suprotno uvreženom stavu da se ovakve namirnice moraju jesti sirove, prvo, ništa se na svetu ovom ne mora, a drugo, postoje ljudi kojima smeta sirova ishrana. Zatim, postoje periodi u godini kada može da nam smeta sirova ishrana ili da nam više prija kuvana hrana – postoji velika razlika u ovome, molim te primeti je.

Generalno ajurvedska kuhinja preporučuje svu hranu u kuvanom obliku jer je kao takva lakše svarljiva. Ne samo u smislu da te ne boli stomak kad je pojedeš, već i u smislu da telo iz takve hrane lakše uzme nutrijente. Iz istog razloga preporučuje i parboiled nasuprot pirinču od celog zrna koje je spolja gledano hranljivije, ali je jednom kada ga unesemo u sebe zahtevnije za varenje.

Da se vratimo na mikrobilje i klice. Robustnije mikrobilje, poput graška, suncokreta možeš da kuvaš i krčkaš isto kao što bi sa spanaćem ili blitvom na primer. Nežne listiće bosiljka ili rotkvica možeš i samo da smekšaš na pari. Takođe mikrobilje možeš da koristiš u testima i pitama. I naravno, ako ti prija, uvek možeš da ga jedeš i sirovo.

Na blogu sam pre par godina postavila ovaj tekst o sirovim ili kuvanim klicama koji možeš da pročitaš na linku ovde, a tamo je i još jedan ukusan recept.

Recept za rizi bizi sa mladim izdancima graška

Količina: 4-6 služenja

Vreme: 30tak minuta

Sastojci

  • 2-3 šake parboiled pirinča dugog zrna
  • 1 kesa smrznutog mladog graška
  • 1 pakovanje mladih izdanaka graška iz Neri mikrozeleniša
  • 1 kašika kokosovog putera
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • so i biber
  • voda ili 1L biljnog bujona

dodatno za služenje:

  • biljna feta
  • kockice avokada
  • biljni parmezan

Pirinač isperi pod mlazom vode.

Zagrej pliću širu šerpu na srednjoj vatri. Ubaci pirinač i mešaj da se zagreje i da sva voda sa njega ispari. Ako posuda dozvoljava nastavi da ga ovako zagrevaš bez ulja, ili dodaj pola kašičice kokosovog ulja koliko da se pirinač ne zalepi.

Uz mešanje ovako dovedi pirinač do staklastog, trebaće ti 5 do 7 minuta ovakvog prženja pirinča. Zatim ubaci grašak, nalij vodom ili bujonom tek koliko da prekriješ i sve vreme na srednjoj vatri krčkaj bez poklopca.

Svaki put kad tečnost ispari, promešaj i dodaj još malo tečnosti. Pazi da se ne raskuva jer je parboiled pirinač brzo gotov – proveri pakovanje, ali trebalo bi da je 10 minuta takvog kuvanja dovoljno.

Na kraju skloni pirinač sa vatre, brzo umešaj kokosov puter, začini biberom i solju, umešaj mlade izdanke graška i sve poklopi. Tako poklopljeno ostavi 5 minuta da se mikrozeleniš upari i smekša, a zatim iznesi na sto.

Umešaj biljnu fetu, kockice avokada ili pospi parmezanom, biljnim, i posluži.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *