Pet prostora: joga praksa za negu zdravih granica

Kakav je osećaj biti u telu nekoga ko prirodno ume da kaže ne a da ne naruši odnos? Odgovori na svoje potrebe i lako stupa u interakcije? Kako izgleda hod, pokret, držanje, govor, pogled, te osobe?

Postavljanje zdravih granica je kompleksno umeće koje učimo čitavog života. Uspešna ravnoteža između naše dve snažne potrebe: da budemo prihvaćeni nasuprot onoj da odgovorimo svojim potrebama nije ni malo laka, posebno u odnosima koji su nam značajni.

O postavljanju granica obično prvo čitamo, slušamo, učimo čak primere celih rečenica koje bismo mogli da izgovaramo, samo da bi se u praksi ponovo vratili na staro.

Šta ako postoji drugačiji put i ako možemo da otelovimo svoje granice pre nego izgovorimo i jednu jedinu reč? Šta ako možemo prvo da naučimo svoje telo, dozvolimo i uredimo svoj unutrašnji prostor i njegove granice.

U ovom tekstu istražićemo joga principe i prakse koji nas prirodno uče da poštujemo, na prvom mestu sami svoje granice a potom i granice drugih.

Tek kada uspemo da spustimo ono što znamo iz ideje u telo, osećaj kroz kožu, glas, kretanje ili pokret, možemo da govorimo o znanju. Sve do tada, to što “znamo” zapravo je samo još jedna informacija, koja zauzima prostor u našem umu i potencijalno može da uspori agni. Ajurveda čak govori o tom intelektualnom prejedanju od kojeg nam je jednako potreban detox, baš kao i od neadekvatne ishrane. 

Pričamo dakle o ajurvedskom elementu prostora, joga terminima udobnog i sigurnog prostora, prostora koji želimo da negujemo i oko kojeg treba da postavimo granice. Balans između udobnosti /sukha, što bukvalno znači dobar prostor/ i sigurnosti /stira/ je osnova svake jogičke asane i joga filozofije. Biti istovremeno dovoljno mek, savitljiv, otvoren i dovoljno čvrst, stabilan i siguran. Princip sukha i stira može se primeniti na stil života, odnose sa ljudima, ishranu, zdravlje, bilo šta.

Ovde ćemo ga primeniti na umeće postavljanja granica o kojem možemo da mislimo i kao umeću upravljanja svojim ličnim prostorom: fizičkim, emotivnim, duhovnim. I kao i svaki drugi i taj svoj unutrašnji prostor traži da ga raskrčimo i uređujemo, učinimo prohodnim, udobnim i sigurnim mestom.

Koji su to sve prostori i kako svaki od njih možemo da negujemo:

1. Raskrčimo fizički prostor

Čist prohodan unutrašnji prostor ne može da se desi u zakrčenom fizičkom prostoru. Rani jesenji dani su idealan period da doteramo prostor u kojem boravimo radimo vežbamo spavamo, i ovo može da bude prvi korak.

2. Osvestimo lični prostor

Istražujući doživljaj prostora koji neposredno okružuje naše telo osvešćujemo koliko nam je tog prostora dovoljno da bi se osetili udobno i sigurno. Primećujemo prostor neposredno sa desne strane tela, leve, prednje i zadnje linije tela u različitim situacijama, okruženjima, položajima ili aktivnostima tokom dana. Ovaj prostor, omotač oko našeg tela koji možemo da skupljamo i širimo, punimo, praznimo, bojimo po potrebi, postaje prva naša granica koju predstavljamo spolja.

3. Upoznamo linije tela

Kada pomislite na svoje telo, šta prvo vidite? Većina nas vidi sebe kao u ogledalu, spreda. Možemo da postanemo svesni svih linija i granica svog tela, prostora koji njime zauzimamo kada se krećemo, ležimo, sedimo, stojimo. Odnosa, recimo udaljenost neke od linija našeg tela u odnosu na prvi sledeći objekat ili osobu. Zatim odnos različitih delova tela, recimo udaljenost nosa u odnosu na palac na nozi, ili položaja leve u odnosu na desnu ruku.

Svim ovim vežbama razvija se propriocepcija, naš urođeni senzorni sistem koji nam je na prvom mestu pomogao da opstanemo i razvijemo se kao vrsta. Više o propriocepciji čitajte u tekstu ovde

4. Doživimo prostor na putanji daha

Pod brojem 4 i 5 su unutrašnji prostori, odnosno naš doživljaj prostora iznutra. Najlakše je da krenemo tako što ćemo pratiti koliko smo prostora ostavili da dah slobodno i lagano teče. U joga položajima, ali i u bilo kojoj situaciji tokom dana.

Na linku ovde je vežba za SVESNO DISANJE koju toplo preporučujem i koja će pomoći da lakše primetite doživljaj prostora na svojoj putanji daha.

5. Otkrijemo sve unutrašnje prostore

Doživljaj dobrog udobnog i sigurnog prostora važan je koliko u umu toliko i u želucu, na primer. Ima ih mnogo koje možemo da istražimo, i kroz joga praksu osvešćujemo i negujemo jedno po jedno od ovih mesta: prostor između ušiju, iza očiju, onaj u grlu, ispod jezika, u nozdrvama, zatim u grudnom košu stomaku želucu crevima rukama sve do malog prsta na nozi.

Negujući sve ove prostore počinjemo da primećujemo šta nam je potrebno, i šta nam je i koliko važno za svaki od ovih prostora.

Nekada udobnost i sigurnost znači da odmah odgovorimo na neku svoju potrebu. Nekada da prepoznamo prolaznost osećanja i dozvolimo sebi da osetimo u potpunosti pre nego ga propustimo. Primećujemo koliko energije imamo, kako želimo da je rasporedimo i kome je posvetimo u toku dana.

Možda ponajviše počinjemo da poštujemo svaki od ovih prostora i sve ono što je potrebno da bi se oni negovali. Ne samo kod sebe, već i kod drugih. A to se sve kroz telo, ne samo vidi, već i oseća, živi, gotovo spontano. Nekad i nezgrapno, ali prilično dosledno i autentično, jer telo ne laže.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *