Nega kroz dah pred sezonu vata doše

Ovu sezonu vata doše, vladarke protoka same energije života – Prane, otvaramo najvažnijim uvidima koje možemo da dobijemo kroz dah.

Početak jeseni podržava čišćenja i odbacivanja suvišnog u svakom smislu. Priroda je izdvojila septembar kao jedan od perioda pripreme za hladnu jesen i zimu, stoga se u ovom tekstu bavimo se upravo ovom stranom rada sa dahom.

Mnogo je dobrih razloga da upoznamo svoj dah, među njima sigurno i holistička nega koju on pruža za celo biće. Ili drugačije, kako disanjem da obnavljamo svoje prirodne snage da mudrije ulažemo svoju energiju i održimo unutrašnju ravnotežu.

Pet principa nege kroz dah

1. Svaki izdah je moćan detoks

Energija izdaha u jogi vezuje se za energiju apane ili eliminacije. Ovo sigurno nije slučajno jer 70% svih nusprodukata metabolizma ili neželjenih materija izbacimo upravo izdahom.

Kretanjem dijafragme i celim procesom disanje i indirektno utiče na prirodnu detoksifikaciju tela stimulišući limfni sistem i puteve kojima iz tela izbacujemo suvišno.

Tako izdah postaje prvi korak u ovom unutrašnjem velikom spremanju, sklanjanju suvišnog, zakrčenog i zgrčenog da napravimo mesto za novu hranljivu negujuću energiju udaha.

2. Za dubok udah potreban je raščišćen prostor

Moguće da je ovo najveća lekcija koju me je naučio rad sa dahom. Da primećujem šta da sklonim, utišam, raskrčim, rasteretim. Nasuprot tome šta da dodam i uradim novo, umesto još jedne tehnike da razmišljam o ovom principu da je za pun dah potreban udoban i prohodan prostor.

U tako pročišćen, prohodan prostor možemo da unesemo pranu i održimo njene postojane tokove. Dovoljno prohodnog prostora za udobno i koordinisano kretanje daha, vazduha, prane. Ovo je sama suština vata doše i balansa elemenata prostora i vazduha.

3. Svaka tvoja ćelija već diše

Ova lekcija bi mogla da glasi i sve će biti ok. Ili, u svakom trenutku u tvom telu dešava se mnogo više dobrog. Uvek. Kako god da je nazovem ova me je lekcija spašavala mnogo puta.

Magija nastaje kada osvestimo i otelovimo disanje kojim ishranjujemo tkiva kiseonikom. Proniknemo kako da podržimo neometano ishranjivanje ćelije, njenu regeneraciju, proizvodnju i kruženje energije za sveprisutan balans koji leži u osnovi zdravlja i holističke nege.

To je ona nega koju spolja vidimo kao blistavu i zdravu kožu, kosu, nokte.

4. Dah se ne uči dah se oseća

Ili prepušta, otpušta, budi, oslobađa. Tehnike su tu da pruže okvir, pomognu gde zatreba ali tehnike i težak trud kako sam nekako mislila ne leže u osnovi oslobađanja daha.

Dah je pokret, ples između grudnog koša i abdomena u kojem može da učestvuje čitavo telo. Do punijeg daha se dolazi nežno, korak po korak, uz mnogo buđenja i upoznavanja. Najveći pomak za mene imalo je upravo svakodnevno praćenje disanja, prirodnog takvog kakvo jeste. I prihvatanje, mnogo prihvatanja, da sam rođena da dišem.

5. Tvoje telo govori kroz dah, oslušni ga

Dah je primalni govor tela, direktna veza sa svim unutrašnjim osećajima i stanjima. Reči, misli, emocije, položaji, sve to može da zavara, slaže, napravi se da nije, sve osim daha. Pre ili kasnije dah se otme i telo disanjem otkriva autentičan unutrašnji doživljaj: stani, odmori, napravi pauzu, skloni se, beži, opusti se, uživaj.

Nekada je to poziv da se izmaknemo, sagledamo situaciju i damo sebi dovoljno vremena da procenimo šta dalje. Nekada je jednostavno samo, hej tu sam, još sam tu, nasloni se na mene, sve će biti ok, sve je ok.

I koži je potrebno da diše

Koža je jedan od puteva kojim izbacujemo suvišne materije iz tela, istovremeno i barijera od spoljnih faktora. Ovaj naš najveći organ ako izuzmemo fasciju, na potpuno čaroban način povezan je sa nervnim sistemom. Koža prima i prenosi informacije kroz dodir, pokret, kretanje i hod, čitav spektar senzacija nastalih usled spoljnih i unutrašnjih uticaja. Koža je tu, da štiti, neguje, priča, oseća, primi, pruži, propusti, otpusti i pusti.

Sav ovaj uvod pravim da probam da vam dočaram koliko je kožu sama priroda učinila čarobnom, snažnom, samoobnavljajućom. Baš poput pita doše koja po ajurvedi vlada kožom i kojoj nakon vrelog leta koristi da uspori, predahne, pročisti.

Disanjem hranimo kožu iznutra

I to na više načina:

1. napajajući ćelije kiseonikom podržavamo apsorpciju nutrijenata, svih onih minerala i vitamina koje unosimo ishranom

2. uvodimo nervni sistem u ravnotežu čime podržavamo sve prirodne funkcije i dobro stanje kože

Duboko disanje koje ima uticaj na kožu, kosu, kosti, mišiće, čitavo telo. Opet takav duboki dah može da bude veoma suptilan, mali, koji osećamo duboko unutar tela ali koji moćno podržava napajanje ćelija kiseonikom, odnosno njihovu regeneraciju i revitalizaciju.

Koža diše u ritmu prirodnih ciklusa

Koža traži da je rasteretimo i dopustimo joj da diše posebno noću kako bi se setila svoje prirodne snage da se revitalizuje i obnovi.

Po istom principu disanja da je prvo potrebno raskrčiti i napraviti prostor pa onda uneti udah i životnu energiju, koži je spolja potrebno rasterećenje kao podrška posebno u ovom periodu između godišnjih doba. Takav svojevrstan post koži pomaže da održi svoj prirodni mikrobiom, moć da se hidrira, hrani, čisti i regeneriše iznutra.

Upravo ovaj princip povremenog noćnog posta za kožu koji i sama koristim, predlagala je još Elisabeth Sigmund osnivačica Dr.Hauschka kozmetike koja je od 1967. posvećena organskoj kozmetici od lekovitog bilja odnegovanog u ekološkim biodinamičkim baštama. Čitav koncept Dr.Hauschka nege kože kreiran je u skladu sa ritmovima i ciklusima u prirodi.

Jedan od ciklusa u kojem koža diše je dan/noć

U praksi ovo može da znači samo bazičnu negu formulama koje ne remete prirodne barijere kože i stimulišu prirodne procese obnavljanja kože. Recimo, večernje čišćenje Dr.Hauschka kremom od badema, mojom omiljenom kojoj sam verna već dve godine jer nežno očisti, neguje i jača kožu. Povremeno se moja nega zaustavi tu i na spavanje odem jednostavno očišćenog lica. Većim delom godine, nanesem kap, dve Dr.Hauschka regenerativnog seruma za koji vam ostavljam link ovde. Koristim ga od nedavno i potpuno sam oduševljena udobnim osećajem na licu i neverovatnom snagom tako nežnog proizvoda.

Ali, takva vam je i rad sa dahom. Joga. Čitava priroda izgleda. Nežna i snažna, u isto vreme.

 

p.s. ovaj tekst nastao je u saradnji sa Dr.Hauschka kozmetikom koju koristim i toplo vam je preporučujem.

p.p.s. za više o nastupajućoj energiji vata doše pročitajte u tekstu ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *