Letnji džem od jagoda sa vanilom i lavandom

Mislim da nema mnogo stvari na svetu koje mogu da se porede sa sunčanim, svežim letnjim jutrima ispunjenim tišinom i ukusom jagoda tek sa nagoveštajem vanile i lavande.

Ovaj džem se pravi samo od čistog voća i začina tako da možeš slobodno da uživaš i ne opterećuješ se brojanjem kalorija. Niska temperatura na kojoj se kuva čuva prirodnu slatkoću jagoda i male komade voća da džem ima onu lepu, punu teksturu. Tokom leta s vremena na vreme napravim po teglu ili dve ovog mirisnog džema i držim ga u frižideru. U pasterizovanim teglama i uz duže kuvanje može da stoji i preko zime kao i svaki drugi džem.

Šta ti je potrebno za 1 veliku ili 2 manje tegle:

  • 2kg jagoda najlepših koje možeš da nađeš
  • 1 štapić vanile
  • šaka listova sveže lavande
  • po želji: agave sirup ako želiš da ga zasladiš, ali veruj mi da nema potrebe, čak kroz dan ili dva kako bude stajao ovaj džem će postati slađi.

Kako se pravi:

Oprane jagode stavi u širi a plići sud i ostavi ih da se kuvaju lagano na veoma niskoj vatri. Dodaj sredinu štapića vanile, ubaci i štapić i listove lavande koje možeš i da iseckaš ako želiš.

Tokom kuvanja promešaj povremeno. Jagode treba lagano da krčkaju a potrebno je nekih 50 minuta do sat vremena da se zgusnu i pretvore u džem. Sve je gotovo kada kašika kojom mešaš počne da ostavlja vidljiv trag dna šerpe.

Ostavi da se dobro ohladi a zatim napuni teglice i čuvaj ga u frižideru. Ako baš želiš, u ohlađeni džem dodaj agave sirup samo oprezno, pošto će džem kako bude odstajao dan ili dva na hladnom postati slađi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *