Joga učitelji i joga učenja korisni linkovi

Ovaj tekst sam zamislila kao niz korisnih linkova i izvora na jednom mestu koji mogu da vam pomognu boljem razumevanju joge ili pronalaženju određenih informacija, onlajn časova, vežbi ili učenja. Ujedno kroz sva ova učenja i ljude upoznaćete se i sa mojim putovanjem, i možda važnije, mojim pristupom jogi.

Jer pristupa, pravaca, joga školi i učenja ima toliko mnogo i toliko različitih, da je to često zbunjujuće. I ovo nije slučaj samo danas u modernom svetu, ne mislim jedino na razne “joge sa pivom, kozama, doge, jogalatese” i slične stvari. Joga se na ogromnom geografskom prostoru razvijala tokom nekoliko hiljada godina što je uticalo na to da se nastanu različita, pa i oprečna učenja, posebno filozofskih pravaca. Jednako su uticaj imale i konkretne okolnosti u kojima se razvijala: u sali za fizičko u kojoj je trebalo raditi sa dečacima različitog uzrasta ili kao individualna praksa u terapeutske svrhe, na primer.

Danas je potpuno jasno da joga prodaje i da je postala omiljeni marketinški prefiks da nam ponudi doživljaj da smo uradili nešto dobro, lepo i zdravo za sebe. Ali da ne dužim na ovu temu, pre nekoliko godina moj rad baš o tome kako nam se kroz medije predstavlja joga objavljen je i u naučnom časopisu, pokušaću i njemu da pronađem prostora na ovom blogu i to u integralnoj verziji za sve vas koje zanima ovaj fenomen.

Ovde želim da vam ponudim izvore do učenja koja se naslanjaju na tradicionalnu jogu isto koliko i na savremenu nauku, ona koja na jogu gledaju kao na živu disciplinu koja se neprestano razvija kako bi se uskladila sa našim savremenim potrebama i pomogla čoveku 21. veka, pre svega u domenu zdravlja. Stoga ne bih mogla bolje da počnem nego školom Leslija Kaminofa, čoveka kojeg sam upravo zbog takvog pristupa i prepoznala kao svog učitelja.

Leslie Kaminoff Yoga Anatomy

Knjigu Joga anatomija kupila sam davno, davno, kada su i joga učitelji i joga izvori bili retki, i kada nisam ni sanjala da će mi jednoga dana ova knjiga biti u literaturi za ispit a još manje da ću nakon toga baš anatomiju i disanje da učim od Leslija.

Osim što je zajedno sa Amy Matthews autor čuvene knjige, Lesli je širom sveta poznat kao učitelj za učitelje, specijalista u oblasti joge i anatomije disanja, joga edukator inspirisan tradicijom T.K.V. Desikačara čiji je učenik bio. A ako pročitate tekst sa linka o tome kako je učiti sa Leslijem, saznaćete i zašto sam izabrala baš njega i njegovu školu za svoje joga usavršavanje.

Da se bliže upoznate sa Leslijevim učenjem:

Yoga Anatomy Blog

Yoga Anatomy You Tube

Newsletter i besplatan sadržaj

Deepen Your Practice besplatni vodič

Joga Savez Srbije

Nekako sam preko noći, što je inače neobično za mene, upisala akademiju za joga instruktore u Joga Savezu Srbije sva srećna da konačno i formalno spakujem svoje joga iskustvo. I pre nego sam shvatila šta me tačno snašlo, eto me u sali gde samo izgleda kako sedim i čekam da počne uvodno predavanje. U stvarnosti držim predavanje sama sebi koje ide otprilike ovako:

Pa gde si ti krenula??!! Kakva joga bre???!!! Jel ti vidiš koliko ovi ljudi oko tebe imaju godina??? (u tom trenutku ja se osećam kao starica od celih 100) Kako TI sa TVOJIM telom misliš da se savijaš u joga položaje, a?? Si normalna??? Nisi!!!! A ako bude morao stoj na glavi za diplomski??? To se nisi setila da pitaš!!! O brate, nema šanse da stojim na glavi, sve, sve, ali to nikako….

Možda sam i malo tonula u toj stolici tako prestravljena dok sam u glavi listala sve super instagramične joga slike kao dokaz da ja tu nemam šta da tražim i čekala trenutak u kom bi bilo najbolje da se izgubim.

Mi nismo tu da od vas pravimo akrobate, već joga učitelje.

Nekoliko puta su ponovili ovu rečenicu. I to baš u kontekstu stoja na glavi, fleksibilnosti, da je akrobatika fantastično umeće, ali da umeće akrobatike nije samo po sebi joga. Tu je, na tom mestu, sa prilikom da onaj deo sebe koji mi se do tada obraćao sa sve podignutom obrvom prijateljski i razuveravajuće uhvatim pod ruku, počelo moje putovanje u svet joge na jedan potpuno drugačiji način.

Tako vam Akademiju za joga instruktore pri Joga Savezu Srbije od srca preporučujem ako želite da steknete osnovna znanja o jogi. Ono što možete da očekujete je moderan naučni pristup i kurikulum od nekih 17tak predmeta sastavljen da otškrine baš svaka vrata u izučavanje ove ogromne oblasti. Mnogo joga učitelja i predavača specijalista za predmete koji nisu direktno iz oblasti joge. Intenzivan rad kroz teoriju i praksu, dobru organizaciju, posvećene ljude i sjajnu atmosferu.

Yoga With Melissa

Melisa kaže da je njena joga stvarna joga za stvarne ljude i njen kanal vam je moja najtoplija preporuka ako želite da radite jogu kod kuće, posebno ako ste početnik. Ali i da niste, Melisa u svaki svoj čas unosi različita učenja, pričice, poeziju, joga tradiciju, filozofiju, svoj razmišljanja tako da je svaki njen čas pravo uživanje. Hatha, Yin, restorativna, uz elemente kineske medicine, filozofije, psihologije, to bi u najkraćem bili pravci joge koju možete da nađete kod Melise.

Sad pretim da stvarno i zvučim kao da imam sto godina, ali Melisa je moj prvi strani izvor sa joga praksom još pre jutjuba. Pokušala sam da pronađem taj portal koji se zvao YogaYak na kojem su bili njeni joga časovi, izgleda da je ugašen, ali nema veze. Ono što želim da vam kažem je da je Melisa neko ko je sve ovo vreme ostao veran tom autentičnom pristupu jogi koja se prilagođava svakome i koju svako može da uradi, opet koja je više od telesne vežbe i razgibavanja.

Web sajt Yoga with Melissa

Yoga with Melissa YT kanal

Tias Little

Joga poznaje suptilno ili energetsko telo i tako sam se i susrela sa radom Tias-a Little-a, kroz njegovu knjigu o suptilnom telu kroz koju povezuje anatomiju sa energetskim nasleđem i praksom joge. Osim što se decenijama bavi jogom, Tias se telom bavi kroz različite somatske prakse, masažu, lečenjem trauma, pa je njegov rad prava riznica ne samo za bolje razumevanje energetskog dela joge, već i veoma praktičan izvor rada kroz telo u očuvanju zdravlja.

Tias Little web sajt

Intervju o poboljšanju imunog sistema i detoksikaciji

Jim Bennitt

Uz njegove časove najčešće danas vežbam. Mislim da sam vam ovim sve rekla. Samo vam ostavljam linkove:

Jim Bennitt web sajt

Tejas Yoga YT

Rod Stryker

Rod je jedan od doajena u jogi, posebno volim njegove vođene meditacije, joga nidru, priče o jogi ali i o životu. I opet, neću ni ovde mnogo da dužim, već vas ostavljam sa nekoliko korisnih linkova.

Rod Stryker web sajt

Joga nidra

Četiri želje: put do svrhe, zadovoljstva, prosperita i slobode

Prevazilaženje iluzije sigurnosti

Ovde se zaustavljam i ova lista ujedno nije definitivna. Ima mnogo učitelja i učenja koja nisu joga a bave se telom, umom i pokretom na način komplementaran jogi i možda se nekom drugom prilikom pozabavim i tim temama. Za sada ostajemo pri jogi i moram da vam pomenem još dva izvora čija su mi učenja i životi stalna inspiracija.

Srce joge i Tirumalai Krishnamacharya

Možda ćete primetiti da većina gore navedenih učitelja svoja učenja zasniva na učenjima oca moderne joge kako je Krishnamacharya poznat. Dugo pre njega joga je bila prokužena, nepoželjna, poistovećena sa fakirstvom i nečim najgorim što ste mogli da zamislite.  Krishnamacharya je vratio jogu gde joj je mesto i uspeo da prenese učenja na zapad. Krishnamacharya je jogu do tada namenjenu samo muškarcima učinio dostupnu ženama. Njegov pristup se vremenom razvijao od onog u sali za fizičko do individualnih terapeutskih seansi, a njegov sin T.K.V. Desikachar je dalje razvijao ovaj terapeutski pristup joge koja rad sa dahom stavlja u centar prakse.

Krishnamacharya je bio izuzetno učen čovek, imao je sedam fakulteta i poticao iz veoma bogate i ugledne porodice i njegova životna priča je veoma zanimljiva i neobična. Sa njegovom pričom kao i sa njegovim viđenjem joge, pojašnjenjem određenih praksi i filozofije i predivnim prevodom Joga Sutri, možete da se upoznate u knjizi koju je napisao njegov sin, T.K.V.Desikachar Srce Joge koja je i kod nas prevedena.

Jasmina Puljo

Žena koja je donela i proslavila jogu u tadašnjoj Jugoslaviji. I sada dok vam pišem lice mi se razvuče u osmeh. Nisam nostalgična, samo mi je drago da sam imala priliku da iskusim delić tog vremena u kojem žena, balerina, umetnica, dama, objavljuje rat godinama, priča o ljubavi, živi radost i čini jogu popularnom na ovim našim prostorima. Ako negde naletite na bilo koju njenu knjigu, toplo vam ih preporučujem i zato što je u svakoj po malo zlatne prašine Jasmininog revolucionarnog života.

I na kraju, ukoliko želite da probate neku od terapeutskih vrsta joge koje radim, ovde su linkovi na kojima možete da se upoznate više sa rasporedom i kalendarom časova:

Raspored časova za februar

Hammock Zen restorativni tretmani

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *