Zimski imuno napitak sa kurkumom

Kako su se praznici završili tako su čaše i čašice ove jarko žute tečnosti počele da mi preplavljuju feed. Immuno shots na bezbroj načina i u mnogo kombinacija. A svaki sa kurkumom, biljkom koja je na food trend listi za ovu godinu. O da, food trend dobro čitaš iako za kurkumu znamo hiljadama godina unazad.

Rezignirana sam ovih dana otuda ovakav možda neobičan uvod u običan recept. Ne znam znaš li da smo do sada kao čovečanstvo uspeli da od avokada i bademovog mleka na primer, napravimo novi ekološki ekonomski i socijalni problem i tamo gde ga nije ranije bilo. Zašto? Zato što potražnja za ovim “super” namirnicama koje preko noći postaju popularne divlja preko svake mere. A mi? Mi se za njih hvatamo kao za slamku misleći da će nam sledeća super duper hrana odagnati sve što nas muči i doneti sve što nam treba. Pa jurimo, kupujemo, cedimo, pijemo, trošimo, bacamo.

Ne računa se ono što uneseš u sebe, već ono što svariš. Tako nekako ako me razumeš. Strah je jedan od najvećih neprijatelja dobrog varenja i apsorpcije hranljivih materija iz hrane. Strah aktivira simpatički deo nervnog sistema koji kaže da nemaš sad vremena za jelo jer moraš da preživiš. Eh, da. Taj strah ne mora da bude ogroman ni nešto poseban, dovoljno je da je stalan. Zabrinutost da će se desiti X ako pojedeš Z. Ili da se neće desiti. Razumeš?

Zato je važno da na svaki način odgovorno i kupujemo i konzumiramo namirnice. Posebno one egzotične, daleke, skupe a moćne. Kad već imaš sreće da ti se hrana potekla sa druge strane planete nađe u tanjiru, ili čaši, onda prvo probudi duboku zahvalnost zbog toga. I radost zbog tog malog čuda.

RECEPT za oko 600ml napitka

  • 3-4 korena kurkume od oko 4cm
  • jedan komadić đumbira, oko 3cm
  • 1 srednja šargarepa
  • sok 1 limuna
  • 2 pomorandže

Sve izblendaj do kašastog a onda nalij sa oko 500ml vode. Napitak čuvaj u frižideru i uzimaj u šotovima od oko 30ml. Možeš da ga obogatiš i sa prstohvatom crnog bibera kako bi se pojačala apsorpcija kurkume.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *