Zapečena kremasta pasta sa spanaćem i indijskim orahom

Uz obavezno zveckanje tanjirima, vabljenje psa iz kuhinje napolje, provlačenje po skučenom prostoru pokretima modernih plesača, okupljamo se oko stola sa čijeg se centra puši veličanstveno kremasta, vrela i neodoljiva “comfort food” kraljica – zapečena pasta u belom kremu koji i ukusom i izgledom podseća na sir i divnim mladim spanaćem.

-Jel si slikala? pita me naginjući se da upije mirise iz gomile mini kratera kojim sos još uvek eruptira od vreline keramičkog pekača

-Nisam, slikaću je sledeći put, kažem dok zabadam kašikom po sred jednog od vulkančića i prenosim divno svilenkastu masu u prvi od tanjira

I tako, ko zna koliko puta od kada je krenula ova sezona spanaća. Sve do juče kada sam je konačno fotnula. Još onako vrelu, pravo iz rerne, svu mirišljavu i sočnu, da vam pravo sa ovog članka pošalje što više ljubavi.

Sastojci za 6-8 služenja

  • 500g paste, što šire šuplje da uhvati što više ovog divnog kremastog sosa
  • 750g – 1kg svežeg spanaća
  • 150g indijskog oraha
  • 3 kašike tapioka brašna
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • beli luk, biber, slačica, muskatni oraščić, so
  • maslinovo ulje

Skuvamo 500g što šire šuplje paste i ostavimo sa strane.

U širu zagrejanu šerpu dodamo ulje, kašičicu slačice i na vrh kašičice muskatnog oraščića. Čim slačica počne da pucketa, ubacimo oko 750g svežeg spanaća, promešamo i nalijemo 1-2 kutlače vode u kojoj se kuvala pasta i poklopimo da spanać sasvim uvene.

Za to vreme u procesoru sameljemo u pastu oko 150g indijskog oraha koji smo prethodno omekšali kuvanjem u vodi oko 10min ili ostavili da odstoji potopljen u vreloj vodi par sati. Dodamo par čenova belog luka, 2 do 3 kašike tapioka brašna, 2 ravne kašike nutritivnog kvasca, so, biber i sve razmutimo sa oko 250ml vode u kojoj se kuvala pasta, da dobijemo tečni gušći krem. Ovu smesu umešamo u vruć spanać i mešamo sve dok ne počne da se zgušnjava, pazeći da ne provri.

Pomešamo kremasti spanać sa pastom, preručimo u vatrostalnu činiju, pospemo odozgo sa još malo nutritivnog kvasca i zapečemo u rerni na 200C da uhvati koricu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *