Urme u čokoladi punjene musom od kikiriki putera, rogača i goji bobica

Već neko vreme se spremam da napravim ove divne urme u čokoladi, u stvari praline od urmi, ali kako kupim urme ili čokoladu tako ih i pojedem. Inače mi je omiljena poslastica da par urmi, onako usput, napunim kikiriki puterom za uživanje uz kaficu. Nedavno sam na poklon dobila Mejool urme, to su one ogromne i fino meke, pa sam se obuzdala od grickanja i napravila raskošniji slatki zalogaj kao inspiraciju za praznično posluženje i sebi i vama. Prave se brzo i lako, od samo nekoliko sastojaka, istom brzinom se i jedu pa da vas na vreme upozorim da ih napravite u dovoljnoj količini.

Sastojci za oko 20 pralina

  • 20 urmi, najbolje ako nađete Mejool urme, ali mogu i ove male, crne iz kutije koje imate u svakoj zdravoj hrani, ja sam radila sa obe vrste
  • 4 pune kašike stvrdnutog kokosovog mleka
  • 2 – 3 pune kašike domaćeg kikiriki putera
  • 2 kašičice rogača u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašika goji bobica
  • 120g dobre crne čokolade, preko 75% kakao mase
  • 1 kašičica kokosovog ulja u čvrstom stanju

Prvo stavite konzervu kokosovog mleka u frižider da se masnoća izdvoji i stvrdne.

Sve možete da mešate u blenderu ili ručno. Dakle dobro sjedinite čvrsto kokosovo mleko i kikiriki puter i ovu masu podelite na dva dela.

U jedan umešajte rogač i cimet a u drugi sitno seckane goji bobice. Ne stavljamo šećer pošto su urme i čokolada dovoljno slatke. Nadeve ostavite oko 15 minuta u frižideru da se malo stegnu, taman dok spremite urme za punjenje.

Urme presecite po dužini ali ne sasvim, samo koliko da se izvadi koščica pa ih napunite obilno kremom i stavite u zamrzivač da se sve dobro stegne i ohladi.

Čokoladu istopite na pari, dodajte kašičicu kokosovog ulja i hladne urme uvaljajte u istopljenu čokoladu. Po potrebi malo ih oblikujte rukom pre nego ih uronite u čokoladu, po želji ukrasite listićima badema, goji bobicama, cimetom ili rogačem dok je čokolada još mekana i stavite sve u frižider da se stegne.

A onda zakuvajte kaficu i uživajte u ovim slatkim zalogajima.

Pišite mi utiske ako ih probate i budite zdravo i srećno

xo

Jelena

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *