Slatka salama od domaće čokolade i suvog voća

Fina i hranljiva slatka salama slatka je od urmi, suvog voća i korica pomorandži kandiranih u kokosovom šećeru. Domaćih. Baš kao što je domaća i čokolada koja čini osnovu ovog super ukusnog slatkiša. Jel sam ti rekla da možeš da ga napraviš za 30tak minuta i spakuješ na hladno da ostane svež sve dok ga ima?

Osnovu slatke salame čini domaća čokolada sa urmama zbog koje je ova poslastica fine i baš kako treba teksture koja nije ni previše meka ni tvrda poput crne čokolade. A da napraviš domaću čokoladu sa urmama potrebno ti je

  • 50g kakao putera
  • 2 ravne kašike kokosovog putera
  • 6 kašika finog sirovog kakaa u prahu
  • pasta od 8 velikih Mejool svežih urmi
  • mrvica krupne morske soli

Urme operi i prelij vrućom vodom. Nakon par minuta im odstrani ljusku i očisti od koštica a zatim ih u procesoru samelji u pastu uz pomoć 50tak ml vode ili pirinčanog mleka. Treba da dobiješ vazdušastu i svetlu pastu od urmi.

Na pari pažljivo otopi kakao i kokosov puter da ih ne zagreješ previše – najbolje je da ih skineš sa pare čim počnu da se otapaju i mešajući rastopiš a samo po potrebi na kratko vratiš na paru.

Umešaj kakao i so, i na kraju pastu od svežih urmi.

U ovako pripremljenu osnovu umešala sam:

– šaku seckanih blanširanih badema

– šaku pekan oraha

– 1/2 šake kandiranih korica pomorandže

– 50g sušenog šumskog voća

– 4 na trake seckane sušene tamne kajsije

Smesu podeli na dva dela i oblikuj 2 salame uz pomoć pek papira, uvaljaj u kokosov protein i čvrsto zamotaj da sačuvaju oblik pa stavi na hladno i suvo da se dobro stvrdnu. Za sečenje ti treba veoma ošatr nož kako bi parčići zadržali lep oblik i to je sve.

Posluži i uživaj!

A kada već praviš pastu od urmi, napravi i malo veću količinu pa je iskoristi za domaću nutelu sa urmama.

   

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *