Sataraš sa leblebijama

Ili bećar paprikaš. Bećarac. Rođeni brat Menemena iz Turske. Ili Šakšuke sa Bliskog Istoka. Razlikuje ih tek upotreba začina, vrsta paprika i načina na koji se jaja spremaju. Kod nas u kući majka ga je zvala sataraš i redovno spremala leti, a ja sam ovo neverovatno zahvalno jelo skrčkala baš pred put u Istanbul da iskoristim  paradajz, paprike i peršun iz frižidera. Sa leblebijama naravno umesto jaja. I osvojila nove vegan poene kod mojih nevegan ukućana 🙂

Inače, krstareći po gomili travel food blogova da otkrijem šta ću sve da probam i jedem u Turskoj, naletim na taj menemen. Zaličio mi je na ovaj naš sataraš ali hvale ga putnici, sve uzdišu i oči zatvaraju kako samo to kuvari sa televizija znaju da rade, govore kako ništa slično nisu probali, te ga ja jednako nahvalim svojim momcima i kažem, ovo morate da probate i da mi ispričate kakvo je to čudesno jelo, menemen. I tako za jednog fantastičnog turskog doručka, koji pre liči na omanju gozbu po broju i sastavu jela, pa čak i u mojoj veganskoj verziji, pošto su ga pomazali iz starinskih bakrenih šerpica u kojima se menemen služi, zvanično izjave: pa ovo je bre sataraš samo sa sudžukom! O dragi Manitu! Ma jel valja nečemu? pitam a i sama vidim da se onaj bakar usijao od obmazivanja hrskavim turskim hlebom. Oni me pogledaju kao da sam sad sa Marsa uz, pa naravno da valja, jel ti kažemo da je sataraš!

Da. Elem, sledi recept za sataraš. Samo veganski. Valja, obećavam.

Sastojci:

  • 1-2 glavice crnog luka
  • 4 sveže slatke paprike, bilo koje, ja sam koristila crvenu šilju za ovaj
  • 4-6 većih svežih paradajiza
  • 100g pelata
  • 200g kuvanih leblebija
  • par grančica sveže majčine dušice
  • ljuta papričica po ukusu
  • so, biber, suva tucana ili mlevena paprika
  • maslinovo ulje
  • veza peršuna

Pa da kuvamo:

Kratko provuci kroz mlaz tople vode strukove majčine dušice pa skini listiće i dobro ih osuši krpom. Spremi so, biber, suvu papriku i ako stavljaš ljutu, fino je iseckaj.

Sitno iseckaj crni luk, paradajz na kockice i papriku na listiće.

U dobro zagrejan dublji tiganj ili šerpu, sipaj kašiku ulja i ubaci začine: majčinu dušicu, so, biber i papriku. Sve dobro izmešaj i prži desetak sekundi pa dodaj luk i ostavi da se malo prodinsta dok ne postane staklast.

Zatim dodaj papriku, uz mešanje je kratko propži i na kraju ubaci paradajz. Poklopi i ostavi da se sve krčka desetak minuta. Dodaj kuvane leblebije i pelat i ostavi da krčka još deset minuta bez poklopca da se sos redukuje.

I na kraju pospi seckanim peršunom i uživaj!

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *