Pre nego sto pređeš na plant based ishranu

Da se odmah razumemo ne mislim da svi treba da pređemo 100% na plant based ishranu, postanemo vegani, vegetarijanci, gluten free ili se priklonimo bilo kakvom aktuelnom food trendizmu. Svi smo različiti i bitno je da se konsultuješ sa stručnjacima i naučiš da slušaš signale svog tela da prepoznaš šta je ono što tebi prija i šta je za tebe zdravo. U isto vreme sigurno je da možemo sve one visoko prerađene proizvode sa podužim deklaracijama nerazumljivih sastojaka i aditiva da smanjimo ili potpuno zamenimo hranom u njenom izvornom obliku.

*Od trenutka kada je ovaj tekst napisan pa do danas (2018.) u potpunosti sam prešla na vegansku ishranu i dalje ostala 150% ja 😉

Šta je plant based ishrana?

U poplavi termina ovaj je najšire definisan i obuhvata sve vegan, vegetarian, raw, clean i ostale podvrste sličnih kuhinja. Po svojoj definiciji plant based je ishrana većinom zasnovana na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama, uz malo ili nimalo proizvoda životinjskog porekla.

Moj prelaz na ovakvu vrstu ishrane počeo je pre dve godine i ovo su moja iskustva koja ti možda mogu biti od koristi:

 1. Početak je naravno u lekarskoj ordinaciji

Mene je u stvari odlazak kod lekara i naterao da promenim ne samo ishranu nego ceo način života. Bez obzira da li menjaš ishranu ili ne, dobro je da jednom godišnje uradiš sistematski pregled i test krvi. Pričaj sa lekarom o nameri da izbaciš ili dramatično smanjiš namirnice životinjskog porekla kako bi ti možda osim vitamina B12 kojeg ima samo u namirnicama životinjskog porekla uključio još neke suplemente.

 1. Nisam se jednog lepog jutra probudila kao plant based, vegan, raw šta god da jesam:)

Možda i možeš da se tek tako probudiš kao vegetarijanac ili vegan, ipak telu je potrebno neko vreme da se navikne na novi način ishrane, posebno ako je do tada bilo zatrpavano brzom, prerađenom i nezdravom hranom. Ovo nije dijeta već potpuno novi stil života. Ja sam izbacivala jednu po jednu grupu namirnica. Prvo sam prestala da jedem sve gotove, prerađene slatkiše, grickalice, sokove i gazirana pića i zamenila ih zdravim, svežim i sirovim opcijama. Zatim sam potpuno jedno vreme izbacila mlečne proizvode da bih ih zamenila minimalnim količinama kozijeg sira koji je lakši za varenje, pirinčanim, bademovim i kokosovim mlekom. Tako i sa ostalim grupama namirnica sve vreme prateći kako se osećam nakon što nešto izbacim ili unesem u jelovnik. Možeš i da kreneš tako što ćeš uvesti po jedan plant based obrok ili dan u nedelji. Crveno meso zameniš ribom i ćuretinom dok ih ne smanjiš na zanemarljiv unos ili potpuno ne ukineš. Svaki korak se računa, a postepenim pristupom ćeš najbolje oslušnuti svoje telo i shvatiti šta mu tačno prija a šta ne, i gde da se zaustaviš što se tiče namirnica životinjskog porekla. Ja sam danas 99% vegan. 50%raw. 100% gluten free. 1% uživalac kozijeg sira ili jaja koje nećeš naći u receptima, ne koristim ih u jelima.* I 150% ja.

 1. Pratim stručnjake i svoju zdravu pamet

Na najčešće pitanje odakle unosiš proteine već je toliko puta odgovoreno. Hrana biljnog porekla sadrži i proteine i gvožđe i sve ono što je organizmu potrebno, osim vitamina B12 kojeg ima samo u namirnicama životinjskog porekla. Da osiguram svoj potreban dnevni unos dobrih izvora ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina i minerala konsultujem se sa stručnjacima, istražujem i učim o osnovnim vrednostima namirnica i njihovim optimalnim kombinacijama. U isto vreme učim i kako da ne upadnem u vrtlog gomile često oprečnih informacija i saveta kojima smo zasuti. I ovde u stvari na kraju samo osluškujem svoje telo, da li mi nešto što pojedem daje energiju i polet ili nadutost i bol u stomaku. Nauka nije religija, ona stalno istražuje, otkriva i menja se pa tako i nauka o hrani i njenom dejstvu na organizam.

 1. Moje najveće otkrovenje  

Neverovatna brzina pripreme hrane a vreme provedeno u kuhinji minimalno. Pre nego što sam krenula imala sam utisak da takva hrana zahteva dugu pripremu a mislim da sam do sada najviše 30 minuta potrošila spremajući nešto i to kad baš želim da zadivim goste.

Blender je postao moj najbolji sous chef a od kuhinjske opreme koristim još i food procesor i dobar sokovnik koji razdvaja pulpu i sok. Ako prelaziš na sasvim sirovu ishranu poželjno je da kupiš i dehidrator, inače rerna je dovoljna. I to je u stvari ono što ti je neophodno, sve ostale kuhinjske drangulije ako voliš i kako ti se sviđa.

 1. Napravi dovoljno mesta za voće i povrće

Spremi se za veće količine svežeg voća i povrća i za reorganizaciju frižidera i ostave. Jednostavno voće i povrće zauzima mnogo više mesta. Možeš da nabaviš lepe gajbice za sortiranje svega što ne mora u frižider  i tako uštediš vreme provedeno u kupovini ili čekajući dostavu. Ono što stalno imam u ostavi jesu različite mahunarke, semenke i žitarice, koštuničavo i suvo voće, kokosovo i maslinovo ulje, kakao puter, med, agave sirup i kokosov šećer, sveže urme, kakao, putere od badema i kikirikija koje sama pravim i različite suve začine. Sveže začinsko bilje kupujem ili uzgajam u saksijama na prozoru i terasi. Kada mi prilike dozvoljavaju kupujem organski gajenu hranu i prednost dajem malim domaćim proizvođačima.

 1. Postala sam stručnjak za planiranje

Obroci od uvek sveže pripremljene hrane zahtevaju određeno planiranje. Ovo može da zvuči naporno ali posle nekog vremena zapravo postane rutina koju i ne primećuješ. Zbog same prirode hrane obroci postaju pojedinačno kalorijski manji a češći što je dobro jer na taj način metabolizam dovodiš u optimalno stanje. Mnoge namirnice mogu da se sasvim ili donekle pripreme unapred tako da tokom nedelje ne gubiš vreme na to i izbegneš situaciju da gladan otvaraš frižider u kojem je na primer samo salata ili da ceo dan na poslu grickaš badem. Priprema unapred je neophodna i kad si na putovanjima. Tada uglavnom nosim svoju hranu za put i uvek se raspitam o opcijama koje postoje tamo gde idem. Još mi se nije desilo da ostanem gladna.

 1. Uživam u rezultatima i to kakvim!
 • Za početak osetila sam ogroman priliv energije, osećaj lakoće i poleta. Ovo dolazi već sa izbacivanjem prerađenih šećera što čini da se procesi u telu normalizuju i da nema više onih ekstremnih stanja zvanih sugar rush, velikih oscilacija između naleta energije i krajnjeg umora.
 • Ceo digestivni sistem je počeo normalno da funkcioniše. Plant based ishrana je izuzetno bogata vlaknima za razliku od prerađene i one životinjskog porekla i između ostalog deluje kao fenomenalan čistač celog organizma.
 • Blistav ten. Nije da sam ranije imala problema sa kožom, poneka akna tu i tamo, ali sada ni toga više nema, koža je postala potpuno čista a ten blistav.
 • Uživam u novim fenomenalnim ukusima. Čulo ukusa postalo mi je istančanije, posebno nakon izbacivanja rafinisanih šećera i mlečnih proizvoda. Slatko iz voća i povrća postalo mi je dovoljno i nestala je ona čuvena i neobjašnjiva potreba “jede mi se nešto, ne znam tačno šta…”
 • Suvišni kilogrami su postepeno isparili. Ne znam koliko sam tačno izgubila pošto nisam ni krenula sa tim ciljem u ovo, ali definitivno mnogo. Uporedo sam pojačavala fizičku aktivnost, posebno vežbe snage pa sam sigurna da je i to doprinelo da mišići zamene masti.
 • Imunitet i opšte zdravlje mi je nikad bolje i sjajno je kad možeš da uporediš nalaze sa onim s početka.
 1. Pa šta uopšte jedeš?

Pripremi se na ovo pitanje. Ono može da te nervira ali ne bi trebalo. Ja na primer isto tako nisam imala pojma šta da radim sa svim čijama, prosom i kinoom na početku. Hrana i ukusi su stvar navike a mi smo generalno naučeni na onu da ručak bez mesa i nije ručak, da hrana bez mesa ne može da zasiti i slično. I kad počnem da pričam šta sve ne jedem i ja bih samu sebe pre par godina pitala to isto.

Instagram šarene smoothie na primer uopšte ne. Niti tužan bezukusan bareni pirinač uz brokoli spremljen na pari. Volim hranu koja pršti od punoće ukusa, začina, tekstura, boja i oblika. Slatko obožavam, jedem ga vrlo i rado. A ova hrana provereno izaziva znatiželju i uzdahe zadovoljstva i među ljubiteljima mesa. Zato uvek ponesem malo više da mogu da delim. Tako sam u stvari otkrila da je najbolji odgovor na pitanje šta ja to jedem da uopšte ne pričam, već da poslužim na primer jedan veggy burger i fišek čipsa od slatkog krompira a posle toga sirovi kolačić od jagoda i svi se odmah odlično razumemo.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *