Povratak u balans po povratku s putovanja

Bez obzira na pita vrelinu leta, putovanja pa još česta ili duga lako mogu da poremete vata došu. Ovoj neravnoteži su podložniji pita-vata tipovi ali i svi mi ostali, jer svako od nas ima vata došu u svojoj konstituciji.

Nesanica, suva koža koja se peruta ili zateže, umor i nedostatak energije, nervoza, nemogućnost koncentracije, problemi sa varenjem, nadimanje, konstipacija ili dijareja, poteškoće da se vratimo u svakodnevni ritam ili završavamo poslove, bolni zglobovi, ukočenost, strahovi, sve ovo mogu biti pokazatelji neravnoteže vata doše.

Vata došu umiruju rutina, pouzdanost, toplina u svakom smislu, od tople supe do toplih reči. Ova doša najlakše izlazi iz ravnoteže ali se najbrže i u nju vraća. Stoga po povratku s putovanja dajte sebi vremena da se posvetite nezi svoje vata energije.

Kako ajurveda može da pomogne da se vratimo u balans po povratku s putovanja

1. Uspostavljanje kontakta sa starim – novim

Posebno nakon dužeg odsustva, povratak kući može da deluje kao ponovno upoznavanje sa prostorom i okruženjem. Delimično tako zaista i jeste samo mi nismo bili tu da posvedočimo tim promenama. Čak i da se nisu desile velike promene, recimo da ste otišli u jednom a vratili se u drugo godišnje doba, tokom vašeg odsustva menja se pozicija sunca i svetla u domu, možda je neka biljka pustila novi list ili se u ulici otvorila nova prodavnica. Šta god da je, dajte sebi vremena da se upoznate sa promenama, orjentišete i svoje okruženje doživite svojim u potpunosti.

2. Povratak u cirkadijalne ritmove

Odlazak u krevet i ustajanje u isto vreme su dobar početak, dok ajurvedski časovnik može mnogo da pomogne da rasporedimo aktivnosti u skladu sa svojim cirkadijalnim ritmom koji putovanja definitivno poremete. Ako je vata mnogo van ravnoteže, uvedite odmaranje čak i dremku tokom dana, vežbe relaksacije, jogu i rad sa dahom da pomognete svom nervnom sistemu.

3. Masaža vata odgovarajućim uljima, abhyanga

Ulje od susama je jedno od onih koje najviše zagreva i koje možete da koristite za masažu i negu kože. Uvedite samomasažu ujutru i uveče, celog tela ili makar stopala pred spavanje kako bi se umirila vata.

4. Rehidratacija: tečnosti i masti

Hidratacija nije samo unošenje što više tečnosti ili vode. Naprotiv, prekomeran unos vode ili uzimanje velikih količina vode odjednom može da isposti telo od minerala pa čak da dovede do dehidracije.

Za uravnoteženu hidriranost neophodan je dovoljan unos dobrih masnoća i tečnosti: semenke lana, susam, tahini ukoliko je vata mnogo van ravnoteže, uz umeren unos kokosa, avokada, maslinovog ulja i toplih tečnosti pomoći će da povratimo hidrataciju važnu za digestivni trakt, eliminaciju, stanje kože i kose, rad mišića i funkcionisanje čitavog tela.

5. Buđenje agni – digestivne vatre

Svi smo makar jednom iskusili da nam se varenje i digestivni trakt poremeti na putovanjima. Pravilan rad digestivne vatre je od centralne važnosti za zdravlje i ravnotežu svih doša, stoge je podrška za agni, digestivnu vatru jedna od najvažnijih stvari koju možete da učinite za sebe.

Jutra počnite toplom prokuvanom vodom uz malo đumbira i limuna da podstaknete agni. Tek kada osetite glad uzmite doručak, najbolje tople lako svarljive žitarice sa cimetom, lanom i slatkim hidrirajućim voćem. Topla kuvana jela poput kičarija, umerena upotreba začina kardamom, muskatni oraščić, korijander, peršun, kurkuma, đumbir najpre će pomoći da povratite snagu agni.

U ovom periodu izbegavajte teške orašaste plodove, putere, ledenu i sirovu hranu koja može da preoptereti sistem za varenje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *