Palenta kolač sa malinama

Palenta kolač sa malinama je moja verzija onog čuvenog patišpanj voćnog kolača: obično žuto testo i sezonsko voće, višnje, jagode, ponekad jabuke. Svi sastojci bi već čekali u špajzu, brašno, šećer, jaja, ulje pa se u našoj kući pravio često, pred nedeljni ručak ali i svakom onom baš mi se jede nešto slatko prilikom. I nije naša kuća bila jedina.

Slatke i još tople žute kocke posute šećerom u prahu nosile su se pod salvetama i na tanjirima od sprata do sprata u našoj maloj zgradi. U znak zahvalnosti za pozajmljeno jaje i “zamolila mama ako imate šolju šećera na zajam?” A ti zajmovi su se otplaćivali upravo ovako, tek ispečenim kolačima. Najčešće bi ih mi klinci raznosili po zgradi kao vesnici da će im se mame, čim završe sa sudovima ili čime već, pridružiti. “O hvala lepo! Baš su divni kolači! Kaži mami da dođe na kafu.”

I ko zna koliko je takvih tanjira, šoljica i čaša kao u lancu sreće kružilo od stana do stana, jer nikako nije bio red vraćati ih prazne, već pune novih, tek ispečenih, šećerom i vanilom zamirisanih kolača. S vremena na vreme na tanjire bi se ređali neki novi, do tada neviđeni ukusi, ali najčešće su ipak bili ovi obični, svakodnevni a meni najukusniji patišpanj voćni kolači.

Već godinama pred praznike, rođendane i razne godišnjice, ovo vreme koje mi sad i malo nestvarno deluje oživi, pa pečem kolače i tragam za ukusima. Tako je jednog popodneva nastao i ovaj, palenta kolač sa malinama.

Recept za palenta kolač sa malinama

Količina za jedan običan pleh srednje veličine

Vreme oko 45 minuta

Sastojci:

  • 300g integralne žute palente
  • 100g pirinčanog brašna
  • 1 konzerva /400ml punomasnog kokosovog mleka ili krema, samo čvrsti deo
  • oko 250ml bademovog mleka
  • 80g kokosovog šećera
  • pola kašičice sode bikarbone
  • sok i rendana korica od 2 limuna
  • maline – mogu i smrznute
  • po želji za prelivanje: agave sirup ili melasa od šećerne trske ako voliš, bilo koji tečni zaslađivač

Rernu uključi na 200Ci pripremi pleh tako što ćeš ga podmazati sa malo kokosovog ulja i pobrašniti priničanim brašnom.

Ako koristiš smrznute maline odvoj količinu koju stavljaš u testo i ostavi da se ocedi od suvišnog soka. Maline možeš da uvaljaš i u malo kokosovog proteina ili pirinčanog brašna da im uhvatiš tečnost.

U jednoj posudi pomešaj palentu, pirinčano brašno i sodu bikarbonu. Dodaj i mrvicu soli. I rendanu koricu limuna.

U drugoj posudi umuti koliko da sjediniš kokosovo mleko, sok od limuna i šećer sa oko 100ml bademovog mleka, tako da se gusto sliva sa kašike.

Postepeno umešaj suve sastojke, tj. brašna i po potrebi dodaj još bademovog mleka da dobiješ gušću, žitku smesu.

Na kraju umešaj pažljivo i maline, sipaj u pleh i ispeci do zlatno žutog. Tek kada se potpuno ohladi izvadi kolač iz pleha i prelij malinama u sirupu.

Ako koristiš smrznute maline možeš i kratko da ih prodinstaš da višak tečnosti ispari, dodaš zaslađivač i možda mrvicu vanile.

Još jedan sjajan kolač od palente koji ti toplo preporučujem je ovaj od čokolade, kafe i anisa sa šljivama.

Uživaj u kuvanju, vidimo se sa narednim receptom!

2 thoughts on “Palenta kolač sa malinama”

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *