Domaći puteri od kikirikija i badema

Jedina tajna fenomenalnog domaćeg kikiriki ili putera od badema jeste strpljenje. Što verujem i nije neki poseban napor za sve majstore ove veštine, ali za nas preostale koji se sa vežbanjem strpljenja cupkajući nosimo ovo može da bude, pa recimo, jedno izluđujuće iskustvo. Bar dok nekako ne uspemo da istrajemo kroz ceo proces i konačno se sretnemo oči u kašičicu punu zadivljujuće, kremaste, savršene teksture.

Već sam pisala o tome da sam prestala da brojim koliko sam puta uništila savršeno dobre bademe i kikiriki samo zato što sam pokušavala da malo podpomognem svoj blender ubacujući spatulu da poguram smesu koja se zaglavila na jednom kraju…. Nemoj. Nikada. Ovo. Da. Radiš. Posebno ako je blender uključen. Samo će ti pojesti spatulu kao nagradu za pokušaj mešanja u tuđa posla. Umesto toga samo diši. I pusti. Idi nalakiraj nokte, čitaj knjigu, igraj, popij kafu… idi radi bilo šta što voliš i što će učiniti da zaboraviš na blender dovoljno dugo dok on vredno ne pretvori običan kikiriki ili badem u slatku kremastu neodoljivost.

A jednom kada ovo savladaš, prelaziš na sledeći nivo majstorstva u kojem ti odlučuješ kakva će tačno tekstura biti, gusta i rustična sa hrskavim komadićima ili tečnija, nežna i svilenkasta, kako god više voliš.

Kako se pravi:

– 500g kikirikija ili badema

– malo krupne morske soli

Koristim uvek sirove bademe/kikiriki, potopim ih u litar vode sa malo soli i ostavim preko noći, zatim ih osušim i blago ispečem u rerni na niskoj temperaturi i sa uključenim ventilatorom. Potrebno je da budu dobro suvi i tek blago pečeni. Od vlažnih ili previše prečenih puter neće uspeti. Ovaj proces “aktivira” sve orašaste plodove i semenke da organizam apsorbuje više i lakše sve njihove dobre nutrijente. Ako nemaš toliko vremena možeš da koristiš i one već pečene neslane ili da jednostavno sirove 10tak minuta zagreješ u rerni. Proces pečenja desiće se u samom blenderu od visoke toplote.

Ubaci sve u blender i uključi ga. I to je sve. Koliko dugo traje proces zavisi od snage blendera koji imaš. Iako će ti se možda činiti da se ništa ne dešava i da nikad neće, postoji taj trenutak kada će kikiriki ili badem početi da puštaju svoja prirodna ulja i da se pretvaraju u sjajnu gustu pastu. A kada jednom napraviš i probaš, znaćeš da je taj trenutak vredan svakog čekanja.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *