Kako da razumemo i negujemo svoju Pitta došu tokom leta

Leto je sezona Pitte.

Vatra i voda su elementi od kojih je sastavljena Pitta doša, najizdržljivija od tri energetska arhetipa od kojih je sačinjen čitav kosmos, pa i mi, ljudska bića kaže ajurveda. Tako svi imamo Pitta došu, samo je pitanje u kojoj meri je zastupljena kod svakoga od nas. Taj odnos između doša je jedinstven, to je samo naš energetski otisak u okviru kojeg je želimo da nas svaka od doša podrži najbolje što može.

A to znači, da bude u balansu.

Na samom početku leta krećemo sa preporukama za uravnoteženu Pitta došu koja upravlja metabolizmom, digestivnim traktom, jetrom, slezinom, kožom, ali i mentalnim planom. Uz malo Vate čija aktivnost zna da bude pojačana u prvoj polovini leta, dok ga negde od jula potpuno ne preuzme Pitta kada leto postane vrelo i suvo.

Balans za Pitta došu

Snažna Pitta energija je transformativna, gradivna, pokretačka. I topla. Ona osvaja, razvija, podiže, pretvara u stvarnost, upravlja, organizuje, predvodi.

Tako Pitta u balansu ima blistav ten, dobar san, snažan imunitet, atletsko telo, neverovatan fokus i unutrašnji mir, odnosno sve kvalitete koji su ti potrebni da sa uspehom kreiraš svoju stvarnost.

Kada je Pitta van balansa možemo da imamo problem sa kožom u vidu osipa, akni, da brže nego inače gorimo na suncu i prekomerno se znojimo. Uopšte brzo zagrevanje tela, nesanice, hronični premor, ali i osećaj ljutnje, isfrustriranosti, preosetljivosti, kao i preosetljiv digestivni trakt, od nadimanja, gasova, dijareje, osećaja mučnine ili gorušice.

Sve ovo vam pišem naravno, pod uslovom da smo inače dobrog opšteg zdravlja. A dobro zdravlje je jedan od zaštitnih znakova Pitte kojoj je potrebno tek malo pažnje da se održi u balansu.

Nega i rituali za Pitta došu

 • svakodnevna meditacija zahvalnosti / vođenje dnevnika zahvalnosti
 • popodnevna dremka od 20 minuta
 • jutarnje sunčanje
 • tuširanje hladnom vodom
 • etarska ulja bergamota, ruže i sandalovog drveta i slatki mirisi cveća: jasmin, magnolija, kamilica
 • blaga masaža tela kokosovim uljem
 • boravak pored vode, pa čak i slušanje umirujućih zvukova talasa može da pomogne

kao i

 • balans između vežbi snage i mobilnosti, grupni sportovi ili šetnja u prirodi
 • joga položaji koji stimulišu rad pankreasa, jetre, žučne kese, celog digestivnog trakta, tok apane tj. energije izbacivanja svega suvišnog iz organizma
 • volontiranje i pružanje pomoći

 

Ishrana za Pitta došu

Pitta voli slatko, gorko i trpko, dok je kiselo, ljuto i slano iritira. O svim ajurvedskim ukusima, zapravo o šest ukusa koje ajurveda poznaje možete da čitate ovde.

 • Pitta traži redovne obroke, bez dugog gladovanja.
 • Prednost ima lagana hrana koja hladi.
 • Sačekajte da se i samo jelo prohladi, ne jesti vrelo i mnogo vruće.
 • Kada je potrebno smanjiti Pitta aktivnost, suva hrana može da pomogne nasuprot tečnoj.
 • U isto vreme hidratacija umereno hladnim napitcima je važna za održanje balansa Pitta energije.
 • Ukusi koji balansiraju Pittu: slatko, gorko i trpko, dok slano, kiselo i ljuto mogu da je iritiraju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joga za Pitta došu

Pitta je onaj deo nas zadužen za snagu i gipkost, kontrolu pokreta, vretenaste mišiće, razigranost, istraživanje, radoznalost, kreativnost.

Pitta nije ni primarno mobilna kao Vata, ni primarno stabilna kao Kapha, već se širi, prodire, osvaja, zrači – zamisli vatru kako širi toplotu oko sebe i talas plime i oseke, to je Pitta kretanje.

Tokom leta krećemo sa serijalom časova da osvežimo i oslobodimo prostor za strujanje Pitta energije kroz telo, radimo na snazi koja dolazi iz samog centra i širi se ka spolja, podržanoj putanjama daha, na nezi unutrašnjih organa kojima upravlja Pitta, kao i na kapacitetu za “varenje” mentalnog sadržaja.
Jer osim za varenje hrane, Pitta je zaslužna i za varenje emocija, doživljaja, informacija koje dobro balansirana Pitta dalje transformiše da podrži sebe i svoju okolinu.

Kalendar časova i više o stilu joge koji radimo možeš da pogledaš ovde a za sve informacije tu sam na spicesunshineblog@gmail.com ili na 062 8000148.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *