Domaća nutela sa urmama

Domaća nutela sa urmama je dobro oproban i moj omiljeni recept za slatki namaz. Traži tek nekoliko sastojaka pa je tim pre za dobru nutelu važno da nađeš što kvalitetnije sastojke i da pratiš više proces i teksturu a nešto manje grame i miligrame, kako bi rezultat bio onaj svileni gusti čokoladast krem koji puni nepca i pršti od radosti. Tako nekako.

Od sastojaka za oko 250g namaza trebaće ti:

  • 10 – 12 Mejool urmi onih lepih velikih što su i same kao bombone kad ih zagrizeš
  • oko 100ml pirinčanog mleka
  • 2 kašike najboljeg sirovog kakao praha koji možeš da nađeš
  • oko 150g domaćeg putera od lešnika koji se pravi isto kao i svi ostali orašasti puteri i za koji su ti potrebni opet, pogađaš, najlepši domaći pečeni oljušteni lešnici

Idemo da spremamo!

Prva i najvažnija stvar za ovaj recept jesu urme. Očisti ih od koštica, isperi kratko pod mlazom hladne vode, spusti u posudu i prelij vrućom vodom tek da ogreznu. Ostavi ih svega 30tak sekundi i ocedi, a zatim očisti urme od ljuski koje same krenu da se odvajaju.

Tako pripremljene urme prebaci u manju šerpu, dodaj oko 50ml pirinčanog mleka ili tek da pokrije dno šerpe, i skuvaj na tihoj vatri dok se ne raspadnu. To je još par minuta. Stavi sa strane da se ohlade.

Urme prebaci u food procesor i uključi na najsporije mlevenje. Dok se urme melju u pastu polako dodaj ostatak pirinčanog mleka u tankom mlazu da dobiješ prilično vazdušastu i kompaktnu kremu od urmi.

Ostatak je laganica: ostavi procesor da radi i ubaci jednu po jednu kašiku kakao praha da se sjedini sa urmama. Ako smesa postane suviše gusta i gruba, dodaj još malo pirinčanog mleka da vratiš onu vazdušastu svilenu teksturu.

Na kraju sipaj i domaći puter od lešnika koji treba da je gust, svilenkast i tečan. Neki idealan odnos putera i paste od urmi je 40:60 no to sve ume da zavisi od kvaliteta sastojaka koje imaš i zato je najvažnije da se vodiš više očima a manje gramima dok ovo praviš.

Kada se sve dobro ohladi, sipaj u teglice, čuvaj dobro zatvoreno i na hladnom, i uživaj.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *