Biljni pesto sa lešnicima i mala priča o maslinovom ulju

Pesto alla genovese mi je poput visoke mode – potpuno možeš bez njega ali je sa njim sve mnogo, mnogo lepše. Gust, uljan, mirisan sos sa ukusom šume borova i maslina, škripavog sira i slanog mora. Dodaš mu najobičniju kuvanu pastu ili pirinač i pretvoriš sve u remek delo. Kao visoka moda.

Kod nas su pinjoli preskupi, dovoljno je valjda što u recept ide toliko najfinijeg ekstra devičanskog maslinovog ulja, pravog, onog kojem se zna poreklo i koje ni samo nije mnogo jeftinije. S druge strane lešnik je domaći, jednako ukusan ako ne i ukusniji od pinjola i mnogo izdašniji.

A kada sam pomenula maslinovo ulje…

Pre par godina u Puli bila posetila sam muzej maslinovog ulja i prošla crash course kako se prepoznaje pravo maslinovo. Kažem pravo jer kopija, i to loših, eh, ima naravno i maslinovog ulja. Jer znaš koliko maslina treba za jedan litar ovog tečnog zlata? Oko 6 kilograma ili čak do 8000 komada maslina. Kada još uzmeš u obzir da maslinovo drvo prve plodove daje nakon 6.godine, onda postaje jasnije da proizvodnja teško može da prati svetsku potražnju maslinovog ulja.

I osim informisanosti o tome šta čini proizvodnju kvalitetnog maslinovog ulja i koje su to tačno note njegovog ukusa, jedna od smernica je i poreklo. Ili terroir. Baš kao što ćeš za vrhunsko vino znati tačno poreklo grožđa, tako se i za vrhunsko maslinovo ulje uvek zna poreklo – država i proizvođač, odnosno regija. Pa ako na etiketi sve to piše, onda u rukama držiš pravu zlato.

I raspisala sam se o maslinovom ulju, ali za pesto je ono daleko važnije od skupocenih pinjola. Za pesto je ako mene pitaš i sve ostalo važnije od pinjola: bosiljak, krupna morska so, dobar domaći beli luk i vrhunski organski nutritivni kvasac u krupnim ljuspicama, jer ovde pravimo biljni pesto.

Recept za biljni pesto sa lešnicima

Vreme: 20 min

Količina: 2 teglice ili oko 250g

  • 150g svežeg bosiljka krupnih listova, ili genovese
  • 2 šake pečenog lešnika skinute ljuske
  • 1-2 čena belog luka
  • 2-3 kašike nutritivnog kvasca
  • prstohvat krupne morske soli
  • oko 200ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

U procesoru prvo samelji lešnik na krupno, ubaci luk i bosiljak i počni polako da ulivaš ulje dok se pesto melje, na taj način ćeš dobiti kremast sos. Samelji koliko da se sve sjedini i da sačuvaš blagu teksturu sastojaka. Na kraju umešaj kvasac i posoli. Sipaj u tegle, nalij uljem i čuvaj u frižideru.

Ako želiš da probaš pesto bez ulja, ovde su dva recepta: avokado pesto i pasta sa pestom od spanaća i avokada

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *