Banana karamel pečeni kolač od sira

U biljnoj verziji pečeni cheesecake je totalno zanosna poslastica. Pravila sam ga u više navrata i raznih ukusa, ali prvi put po njurjorški, New York style ili u dubljem kalupu za tortu u kojem kolač dobije ovako visoko dno.

Za ovaj recept koristila sam svileni tofu koji se pokazao i najboljim izborom bar što se teksture tiče, ali kako ga izgleda ponovo nema na tržištu a pravljenje svilenog tofua iz početka zahteva mnogo vremena strpljenja i veštine, staviću ovde i šta možeš da koristiš kao zamenu. U svakom slučaju, ako naletiš na svileni tofu, obavezno napravi zalihe i iskoristi da ispečeš neki kolač.

Recept za banana karamel pečeni kolač od sira

Vreme: 45 min

Količina: 8 ili 12 služenja, manji okrugli kalup za tortu 22-24cm

Sastojci za donju koru

180g pečenog lešnika

6-8 Mejool urmi

2 kašike kokosovog ulja u čvrstom stanju

2 kašike pirinčanog brašna

mrvica soli

 

 

 

 

Sastojci za karamel

6 Mejool urmi

par kašika vode

1 kašika orašastog putera, lešnik, kikiriki badem

mrvica soli

1/2 kašičice cimeta ili 5 začina

Sastojci za banana sir

2-3 banane zrele za jelo, dakle ne pocrnele

1 pakovanje (oko 300g) svilenog tofua / kao zamenu koristi 150g indijskog oraha omekšalog u vodi

250g kokosovog krema ili punomasnog kokosovog mleka

2-3 kašike tapioka brašna

kašičica ekstrakta ili pola štapića vanile

Ostali sastojci

Kakao za posipanje

Javorov sirup

Sveža banana

 

Pripremi i obloži kalup papirom za pečenje i uključi rernu na 170C.

Urme potopi u vodu, očisti od koštica i viška ljuske pa u procesoru samelji u pastu. Možeš ovo da uradiš odmah sa svim urmama i samo podeliš pastu na pola.

Dalje u procesoru na krupno samelji lešnike i sjedini sa ostalim sastojcima u lepljivu smesu kojom ćeš obložiti dno i stranice kalupa.

Za karamel jednostavno pomešaj sve sastojke da ih sjediniš. Vodu dodaj kašiku po kašiku dok ne dobiješ gušću teksturu ovog kobajagi karamela.

Opet u procesoru samelji banane, svileni tofu ili ako koristiš indijski orah – sve treba da izgleda kao pasta ujednačeno i kremasto. Dodaj i kokosovo mleko, vanilu, par kašika karamela i na kraju umešaj tapioku. U ovom trenutku trebalo bi da imaš prilično gustu i tečnu smesu.

Pre nego je sipaš u kalup, na dno kolača namaži ostatak karamela pa preko ovoga sipaj smesu sa bananama.

Stavi u rernu i ispeci na 170C. Kolač je gotov kada se po površini formira korica koja će verovatno da ispuca ali to ništa ne smeta.

Taman dobiješ napuknuća da napuniš javorovim sirupom, pospeš kakaom i ukrasiš kolutovima banana. Ovo sve naravno kada se kolač potpuno ohladi.

Takođe, čim se ispeče moguće je da kolač deluje kao da je nedovoljno čvrst da se seče – kako se bude hladio tako će se formirati i očvrsnuti ova sredina koja glumi sir, stoga ostavi ovaj kolač da se dooobro ohladi i tek onda ga izvadi iz kalupa, ukrasi i posluži.

I uživaj!

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *