Ajurvedsko rashlađivanje čula

Pita doša, energija vatre i vode posebno aktivna ovih letnjih dana, primarno je odgovorna za metabolizam, varenje, digestivni trakt uopšte. Zato je ovih vrelih letnjih dana dobro da podržimo energiju apane, prirodnu detoksifikaciju tela i rad pankreasa, jetre, tankog creva, želuca, kako bi se iz ovih delova tela otpustile tenzije i toplota.

Što leti i radimo, uglavnom spontano, jedemo laganiju hranu i u manjim količinama, pijemo više tečnosti i više se krećemo. U isto vreme, po najvećoj vrelini, povlačimo se u rashlađene ili blago zamračene prostorije i vodimo računa da se ne pregrevamo.

Sve su ovo aktivnosti kojima prirodno održavamo balans svoje Pita doše. I za sve njih odgovorna su upravo čula.

Naš senzorni sistem interocepcije kojim prepoznajemo sve i najmanje promene unutar tela. Propriocepcije kojom svesno zauzimamo svoje mesto u prostoru i postavljamo se u odnosu na druge. Čula vida, sluha, mirisa, ukusa, dodira kojima upijamo i transformišemo vrelinu leta u prijatno iskustvo.

Pita doša vlada i čulima. Vid, sluh, miris, ukus, dodir. Čula su poput fantastičnih kapija kroz koje primamo senzacije iz spoljnog sveta. Da li će te senzacije biti prijatno ili neprijatno iskustvo, koliko će naša percepcija odgovarati stvarnosti i koliko smo u stanju da svet oko sebe vidimo i doživimo u njegovoj punoj lepoti? Za sve ovo potrebna su nam odmorna i relaksirana čula. Čula koja prate naše potrebe, a ne obrnuto. 

Kako sve možemo da rashladimo čula i balansiramo prodornu i vrelu energiju Pite.

Sluh
Prijatni zvuci vode.
Talasa koji zapljuskuju obalu.
Povetarca, cvrkut ptica i zvuci prirode.
Melodična i meka muzika.
Slušanje nečije prijatne boje glasa.

Sva ova slušanja su naravno najlepša uživo ili baš pored mora, na primer, ali ako nismo u mogućnosti, savršeno pomažu i zvuci preko slušalica.

Vid
Okruži se bojama hladnog spektra, od plave do zelene, bilo da je u pitanju garderoba ili ono u šta gledaš.
Pogled na drveće i zelenilo, boravak pored vode i u zelenoj prirodi.
Sobne zelene biljke.
Boravak u najbližem parku.
Noćna šetnja po mesečini, uz prijatno društvo i lagane razgovore.

Ili makar pogleda na neku lepu zelenu i plavu fotografiju prirode.

Dodir
Tuširanje hladnom vodom.
Osvežavajuće plivanje.
Nežna, relaksirajuća masaža sa uljima rashlađujućeg dejstva poput kokosovog.
Jutarnje “kupanje” šumom.
Lagane, udobne tkanine koje nežno dodiruju kožu i meka udobna obuća.

Miris
Slatki mirisi cveća jasmina, magnolije, kamilice, ruže, etarska ulja bergamota i sandalovog drveta. Nanesi po kap etarskog ulja na vrat, dlanove i solarni pleksus.
Ružinom vodicom ili rashlađenom kamilicom poprskaj masku za oči pa je rashlađenu drži na očima tokom popodnevnog odmora koji na Pita energiju deluje blagotvorno.

Ukus
Ukusi koji balansiraju Pitu slatko, gorko i trpko.
Slano, kiselo i ljuto mogu da je iritiraju.
O svih 6 ukusa u ajurvedi stižeš ovde.

Ovo generalno znači da je poželjno svo slatko voće, povrće, žitarice, zeleno povrće, avokado, kokos, lubenica, mango, sva hrana koja hladi, pa čak i jela treba jesti prohlađena, a izbegavati vrelo i vruće.

Kada je potrebno smanjiti Pita aktivnost, suva hrana može da pomogne nasuprot tečnoj.

I kao bonus u ovoj priči o rashlađivanju, rashladi se i dahom

Jedna od fizioloških funkcija disanja je regulacija telesne temperature. Vlažan vazduh tokom svakog izdisaja eliminiše višak toplote iz organizma, tako nas rashlađuje i vraća u balans.

Jedna od jogičkih praksi rashlađivanja dahom je jednostavna aktivacija leve nozdrve ili ida nadi, kanala lunarne energije koja hladi, i koja ima umirujući efekat na nervni sistem i pomaže da lakše utonemo u san.

  1. Prste sklopimo u Višnu mudru tako što iz pesnice ispružimo palac, domali i mali prst, dok ostala dva ostaju savijena.
  2. Palcem zatvorimo koren desne nozdrve i udahnemo na levu pet brojanja.
  3. Zatvorimo levu nozdrvu u korenu malim i domalim prstom i izdišemo kroz desnu pet brojanja.
  4. Ponavljamo vežbu koliko prija, osluškujući svoje telo.
  5. Kao i svaku vežbu u jogi i ovu izvodimo samo u granicama prijatnosti.

Čak i ako samo svu svoju pažnju slijemo u izdah dok dišemo prirodno, lagano i nenaporno kroz nos, možemo da osetimo ovaj efekat.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *