Časovi terapeutske joge disanja

“Yoga is not about doing the asanas; it’s about undoing what’s in the way of the asanas.” Leslie Kaminoff

Ovo je praksa za tebe ako želiš da razumeš govor svog tela, neguješ osećaj udobnosti i dobrog prostora unutar sebe. Otopiš tenzije u leđima, mislima, koraku, glasu, čitavom telu. I otkriješ kako da se nasloniš na dah svakodnevno i van joga prakse.

Ali najviše ako želiš da upoznaš svoje telo i prihvatiš ga onako kako ono to zaslužuje.

ŠTA VEŽBAMO

Vežbamo Hatha jogu, one njene strane koje podržavaju zdravlje te je ovo terapeutski pristup praksi joge kojim radimo na energetskoj i ravnoteži svih sistema.

Cela praksa počiva na principima breath centered joge/joge disanja, učenja koje u centar prakse na jedinstven način stavlja rad sa dahom kao vitalnim da se dovedemo u ravnotežu i otključamo svu inteligenciju svog tela.

JOGA DISANJA / BREATH CENTERED YOGA

Ovo je poseban pristup ukorenjen u tradicionalnoj jogi i savremenoj anatomiji, na učenjima mog učitelja Leslie-a Kaminoff-a i nasleđu njegovog učitelja T.K.V. Desikatchar-a.

U praksi kroz balans tehnika i uvida otkrivamo kako da razumemo svoj dah i sve načine na koje disanje može da nas podrži u svakodnevnom životu.  

Koristimo se biomehanikom disanja da organizujemo zdrav funkcionalan pokret, prepoznamo i otklonimo obrasce koji nas sputavaju u disanju, oslobodimo pun potencijal daha i osećaj udobnosti unutar svog tela

Poseban biser ove prakse je razvoj interocepcije, senzornog sistema kojim očitavamo svoje telo iznutra. To znači buđenje dubokih veza sa telom i razumevanje šta nam telo govori kroz dah, senzacije, osećaje.

Na blogu je serija tekstova o buđenju naših zaboravljenih čula, a više o interocepciji pročitaj u tekstu Interocepcija objektiv za emocije.

“Figuring out (swadhaya) what is negotiable (tapas) and what is not (ishvara pranidhana) – based on your anatomy – is the basis of Yoga practice.” – Leslie Kaminoff

Uz jogu disanja kao osnovu prakse, na časovima radimo i komplementarne terapeutske aspekte joge:

AJURVEDA JOGA

Izvorno joga se kao terapija naslanja na ajurvedsku praksu i u tom smislu joga i ajurveda čine kompletan well-being sistem. Primena joge u ajruvedi deluje na energetskom a zatim i na fizičkom nivou.

Jogičke tehnike ciljano koristimo da povratimo i podržimo ravnotežu doša, podstaknemo optimalan rad metaboličkih funkcija i prirodnu regeneraciju tela, obnavljanje na ćelijskom nivou.

Ajurveda joga može da pomogne kod nesanice, PMS-a, neprijatnih simptoma perimenopauze i menopauze, boljeg imuniteta, a najpre u vidu prevencije i podrške u očuvanju zdravlja.

JOGA HORMONALNE RAVNOTEŽE

Hormonalna joga je nežna meditativna praksa koja kombinuje joga asane, vežbe disanja, koncentracije, opuštanja i vođene meditacije, da otkloni energetske i mentalne blokade, pruži blagu masažu unutrašnjih organa, njihovu veću prokrvljenost, uspostavi i neguje hormonalnu ravnotežu.

Joga hormonalne ravnoteže preporučuje se kao preventivna praksa ili vid podrške u uspostavljanju hormonalne ravnoteže i ukupnog zdravlja.

Bez obzira na pristup, svaki čas je celovit i obuhvata joga položaje, rad sa dahom, rad sa čulima, praksu koncentracije, meditacije i dubokog opuštanja.

GDE I KADA VEŽBAMO

Zemun Joga centar Gornji grad, Novogradska 62

ponedeljak / četvrtak 09.30 – 10.45

ČLANARINA

Zemun 4000 rsd 8 termina / mesec

Za cenu i uslove individualnih časova pošalji mi upit.

PRIJAVA

Da se prijaviš za čas ili za još informacija pozovi me na 062-8000148 ili piši na jogadisanja@gmail.com

Važna napomena:

Sva joga praksa kojom se bavimo na časovima jesu programi podrške zdravlju. Ni jedan od ovih programa nije namenjen u svrhu dijagnoze, terapije bolesti i bilo kakvih zdravstvenih stanja i ne mogu da zamene terapiju koju je lekar propisao. Programi nisu prilagođeni trudnicama.

I za sve vas koji ste po prvi put ovde, da vam se predstavim:

Zovem se Jelena Malenović i sertifikovani sam instruktor joge, a svoju dugogodišnju joga praksu posvetila sam razumevanju i primeni joge u svakodnevnom životu kao i njenim terapeutskim dejstvima, posebno proučavajući efekte disanja kao odgovor na različita psihofizička stanja izazvana modernim načinom života.

Sa jogom sam se susrela još u svojim dvadesetim godinama i sticala iskustvo u različitim stilovima joge, pre svega da pomognem sebi i pronađem najefikasniju antistres terapiju za svoje telo i um i olakšam simptome cervikalnog sindroma, spondiloze i artitisa u kolenima sa kojima se nosim. Kako mi je joga pomogla da se ponovo sprijateljim sa svojim telom, možeš da pročitaš u tekstu ovde

U Međunarodnoj joga akademiji Joga saveza Srbije sertifikovala sam se za instruktora Hatha joge, joge hormonalne ravnoteže i joga ishrane.

Anatomiju joge i disanja usavršavam od 2018. u Yoga Anatomy školi iz New York-a pod mentorstvom Leslie Kaminoff-a, jednog od najpriznatijeg stručnjaka iz ove oblasti u svetu danas.

Moj pristup jogi je holistički i usmeren na one efekte joge koji mogu da olakšaju svakodnevni život. Vodim se principom da je svako telo jedinstveno pa tako i grupnu praksu vodim prilagođavajući je ličnim potrebama da svako može da dobije baš ono što mu je potrebno i bezbedno uživa u praksi bez obzira na prethodno iskustvo u vežbanju, fleksibilnost ili oblik tela.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *